Crna kronika

“DRAGI BARBA LUKA” Odgovoran za nesreću u Rudinama u kojoj je poginulo 6 osoba izlazi iz zatvora

Foto: Ivana Ivanovic/Vecernji list

– Izabran je za predsjednika UZOR-a, organizira turnire u jambu, stolnom tenisu, stolnom nogometu, šahu i dr. Urednog je tijeka izdržavanja kazne, pridržava se odredbi kućnog reda, u PPIKZ ima ocjenu ‘naročito uspješan’. Radio je kao pomoćni kuhar, u knjižnici, na radu je uspješan tako da je od Upravitelja dobio novčanu nagradu – samo je dio obrazloženja kojim je vijeće za uvjetni otpust Županijskog suda u Sisku nahvalilo 65 – godišnjeg Ivicu Medaka, nekadašnjeg šefa ekologije HŽ Infrastrukture, pravomoćno osuđenog 2019. godine na četiri godine zatvora kao odgovorna osoba zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti nehajem, prenosi Dalmacija danas.

Inače poznatog i kao autoru ‘pisma barba Luki’.


Medak je dakle pravomoćno osuđen na 48 mjeseci zatvora zbog nesreće u Rudinama, kada je u ljeto 2009. godine nagibni vlak u Kaštelima izletio s tračnica, nakon što je ekipa dionicu zalijevala retardantom neposredno prije prolaska putničkog vlaka. U nesreći je poginulo šest osoba, a 55 ih je ozlijeđeno.

Ivica Medak je tako dobio rješenje o prijevremenom otpustu iz kaznionice u Lipovici-Popovači nakon 30 mjeseci iza rešetaka. U tih nešto više od dvije i pol godine Medak je, kao što se može iščitati iz mišljenja uprave kaznionice (‘ukupno ponašanje mu je na razini naročito uspješan, počinjenje kaznenog djela priznaje, izražava kajanje, kaznu je prihvatio, na poslu je vrijedan i marljiv, koristi pogodnosti izlaska u mjesto prebivališta u trajanju od 144 sata mjesečno,…’) uzoran zatvorenik pa nisu imali ništa protiv njegovog uvjetnog otpuštanja na slobodu do isteka kazne 26. prosinca 2023. godine.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Sisku također odobrila uvjetni otpust, iako je zanimljivo da mišljenje nije zatraženo od splitskog tužiteljstva koje je ipak vodilo ovaj predmet te su upućeni u slučaj.

Kako bilo, uz Medakovo finalno izjašnjavanje (na trenutak se vizualizira Morgan Freeman u legendarnom ‘Shawsank Redemtion’) kako je ‘boravak u penalnim uvjetima pozitivno utjecao na njega, žali zbog kaznenog djela, s istim ide leći i ujutro se s istim budi te će ga takvo stanje pratiti cijeli život’, prijedlog za puštanje na uvjetni otpust je – prihvaćen!

Izvor: Dalmacija danas

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške