Crna kronika

DANAS JE MARTINJE: U našoj županiji 60 posto manje poginulih u prometu

Malo ste popili, oči vam se sklapaju i išli bi doma. Od kafića do doma nema puno, tek ste jedan kvart dalje, a vaše auto je baš tu, na parkingu pred kafanom. Ma ‘ko će sad pješke ili čekat’ taksi! Odlučujete se sjesti za volan, što je u toj situaciji uistinu najgora moguća opcija, najprije zato što ugrožavate sebe i druge sudionike u prometu, a potom i zbog drakonskih kazni, piše Dubrovački vjesnik.

Da je to prihvatljiva opcija, vjerojatno je mislio i 62-godišnji Metkovac, sve dok u jutarnjim satima 24. listopada nije zaustavljen tijekom redovne prometne kontrole u Ulici Stjepana Radića u Metkoviću. Policajci su utvrdili da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,17 g/kg, da je vozio automobil za vrijeme zabrane upravljanja vozilima B kategorije, kao i da mu je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana. I još nije imao kod sebe vozačku dozvolu. Isključen je iz prometa i uhićen te je, uz optužni prijedlog, odveden na općinski sud gdje mu je izrečena ‘fina’ kazna od 16.000 kuna i devetomjesečna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

No, to nije bila najveća koncentracija alkohola tog tjedna – još je jedan Metkovac, ovaj put 37-godišnjak, samo dan poslije ‘napuhao’ 2,21 g/kg kada je, tijekom redovne prometne kontrole, zaustavljen u Ulici Petra Krešimira IV u Metkoviću. I njega je ova ‘avantura’ skupo koštala – vozač je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 10.000 kuna, te tromjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.


Kad izračunate da bi ga taksi, u najgorem slučaju, koštao 100-tinjak kuna i da se ovaj 37-godišnjak mogao napiti, a potom odvesti doma u taksiju po najskupljoj tarifi barem 100 puta umjesto da plati ovoliku kaznu, sve je jasno – sjesti za volan kad ste popili nimalo se ne isplati. Da ne govorimo o slučajevima kad ‘cugeri’, oni koji vole ‘stisnuti po gasu’, pričati na mobitel dok voze ili se ne vežu dožive prometnu nesreću, posebice ako je bilo ozljeda ili, nedajbože, smrti – onda im je to obilježilo cijeli život.

Početkom studenog, dolina Neretve zabilježila je još jednog rekordera u rubrici ‘Kad piješ, zašto voziš?’ – 46-godišnjaku koji je, tijekom redovne prometne kontrole, zaustavljen u Ulici Stanka Parmaća u Opuzenu. U jutarnjim satima 1. studenog izmjerena mu je koncentracija alkohola u krvi od 1,77 promila. Vozač je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 15.300 kuna te jednogodišnjom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Ovog tjedna opet je kao rekorder ‘dolijao’ jedan Metkovac – najveća koncentracija alkohola od 1,75 g/kg izmjerena je u ranim jutarnjim satima 8. studenog 28-godišnjaku koji je, tijekom redovne prometne kontrole, zaustavljen u Ulici kneza Branimira u Metkoviću. Vozač je isključen iz prometa i doveden u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te je prekršajno kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 11.000 kuna i tromjesečnom zabranom upravljanja vozilima ‘B’ kategorije.

Drakonske kazne za prekršaje u prometu donio je novi zakon koji je stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine. Tako je za nevezanje pojasa zapriječena kazna od 1000 kuna, kao i za mobitel u ruci dok vozite, a 1000 kuna koštat će vas i nepropisan prijevoz djece. Isti je iznos kazne za vožnju u zimskim uvjetima bez zimske opreme. Za vožnju s 0,5 do 1 promila platiti ćete između 3.000 i 5.000 kuna, a za 1 do 1,5 promil od 5.000 do 15.000 kuna. Za više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga i lijekova nećete izbjeći kaznu između 10.000 i 20.000 kuna.

Privremeno će vam oduzeti automobil ako ste najmanje dvaput kažnjeni za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti, za vožnju u naselju 50 km/h bržu od dozvoljene, prolazak ‘kroz crveno’ punom brzinom, odbijanje alko-testa, vožnju s više od 1,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga i lijekova, vožnju bez valjane vozačke, odbijanje uzimanja krvi ili krvi i urina ili ako vozite unatoč ukinutoj i oduzetoj vozačkoj dozvoli.

Za vožnju u naselju bržoj najmanje 50 km/h od dopuštene, kazne su od 10.000 do 20.000 kuna.

Policija redovno provodi kontrole i radi na prevenciji. Kontrole su posebno pojačane tijekom studenog i prosinca, kada se tradicinalno malo više pije. Naglasak je na četiri ubojice u prometu – prekoračenje dopuštene brzine kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnju u alkoholiziranom stanju i nepropisnu uporabu mobitela tijekom vožnje. Tu su, naravno, i kazne za nepropisno pretjecanje te nepropisno zaustavljanje i parkiranje.

‘Statistički gledano, sigurnost u prometu je na zadovoljavajućoj razini. Bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća, teže i lakše ozlijeđenih osoba, a broj smrtno stradalih smanjen je za 60 posto – istaknula je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.

‘Ipak, potpuno zadovoljni možemo biti tek kada ne budemo imali smrtno stradalih osoba u prometu. Upravo u tom smjeru su orijentirane sve naše preventivne i represivne aktivnosti i drago mi je što se s godinama može vidjeti napredak. Mladi su sve savjesniji, u večernjim izlascima koriste taksi, a motocikliste gotovo da više i ne možete uočiti bez zaštitne kacige.

Vozači se redovno vezuju sigurnosnim pojasevima i sve to doprinijelo je povoljnijoj prometnoj statistici. Ali, naravno da uvijek ima prostora za bolje. Naš cilj nije kažnjavati sudionike u prometu, već ih naučiti prometnoj kulturi, unutar koje će biti sasvim normalno koristiti sigurnosni pojas i zaštitnu kacigu te brzinu prilagoditi ograničenjima i uvjetima na cesti i to ne radi možebitne sankcije, već radi vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu’, zaključila je Andrijana Biskup.

U srijedu, 11. studenog je Martinje, proslava narodnog običaja krštenja mošta, pa Policijska uprava dubrovačko-neretvanska najavljuje akciju jer se do 16. studenog očekuje povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića.

S ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Osim na prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, obuhvatit će se i drugi prekršaji, posebno oni koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća s najtežim posljedicama – nepropisna brzina, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u vozilima, nekorištenje kaciga na mopedima i motociklima i drugi, javljaju iz PU dubrovačko-neretvanske.

U provođenje pojačanog nadzora uključen je maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, a nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje su se pokazale najugroženijim u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
Posebno napominju da se u prvih deset mjeseci 2020. godine na području naše Policijske uprave dogodilo 88 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola te je u tim nesrećama smrtno stradala jedna osoba, šest ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 16 osoba je lakše ozlijeđeno. Stoga mole sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, prvenstveno da ne sjedaju za upravljače vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol, da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju i uvjetima na kolnicima, poručuju iz Policijske uprave.

Dubrovački vjesnik