Crna kronika

Carinik iz Ploča i Talijan pokušali pobiti presudu splitskog suda, ali im nije pošlo za rukom…

Pravomoćnom je u petak postala presuda Županijskog suda u Splitu, izrečena od strane sutkinje Ivane Kanaet Samardžić u svibnju prošle godine, i to za trojicu iz skupine koja je krijumčarila velike količine narkotika, preciznije rečeno stotinjak kilograma kokaina. Nakon što su se u srpnju 2021. godine Mate Jerković (62) zvani Haš iz Metkovića i njegova supruga Sanja Jerković (57) priznali krivnju Dairi Barović, zamjenici ravnateljice USKOK-a, Kanaet Samardžić iza rešetaka je na četiri i pol godine “pospremila” Roberta Gabrića zvanog Bađo (47) iz Metkovića, carinik Zoran Erjauc (54) iz Doljana kažnjen je s pet godina zatvora, a talijanski državljanin Andrea Merusi (53), koji se nalazi u kaznionici u Glini na izdržavanju kazne od šest godina za krijumčarenje 25 kilograma kokaina, još je šest dobio za ovo kazneno djelo – piše Dalmacija News.


Haš je, prema optužnici USKOK-a, ustrojio ekipu kako bi krijumčarili kokain iz Ekvadora u Ploče za hrvatsko tržište, ali i talijansko. Sve se događalo od listopada 2019. do kraja 2020. godine. Dugo se pratila njihova komunikacija, a sve je kulminiralo kada je Talijan “pao” u akciji u Baćini kraj Ploča s 21 kilogramom kokaina u autu.

Erjauc je u žalbi na odluku naveo kako su se dogodile bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o oduzimanju imovinske koristi, odluke o kazni i odluke o troškovima kaznenog postupka te je predlažio da se pobijana presuda preinači na način da se oslobodi od optužbe, a podredno da se ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Sličnih je stavova bio i Talijan Merusi, ali naposljetku bez ikakve preinake usporedno s odlukom Županijskog suda u Splitu jer je potanko, na čak 20 stranica, sve njihove radnje i sudski postupak opisalo sudsko vijeće Visokog kaznenog suda u sastavu Sanja Katušić-Jergović, Željka Horvatović i Maja Štampar Stipić. Trojac iz Zagreba stao je uz bok svemu odlučenom u Splitu.

Foto: Ilustracija

Možda ti se sviđa

Crna kronika

ŠVERCERI U DOLINI NERETVE

Zbog nekontroliranog uvoza svinja u posljednje je vrijeme propalo više svinjogojskih farmi. Iz susjedne Hercegovine pristiže meso po nelojalno niskim
Crna kronika

Krao dizel iz vozila u Opuzenu i Pločama

Policijski službenici Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo teške