Crna kronika

Atlantska plovidba objavila detalje tragedije na njihovom brodu AP Dubrava u južnom Atlantiku

Atlantska plovidba objavila je priopćenje kojim potvrđuju da je, nažalost, medicinski tim koji je helikopterom brazilske mornarice stigao na njihov brod AP Dubrava, utvrdio smrt dvojice članova posade. Druga dvojica ozlijeđenih pomoraca helikopterom su prevezeni na kopno, radi daljnjeg promatranja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog liječenje.

Također, još jedan pomorac, koji nije bio sudionik nesretnog događaja, prevezen je u bolnicu, pretpostavljeno zbog stresnog stanja.

– Nastavno na prethodnu obavijest, a u cilju objektivizacije i demantiranja dezinformacija koje se pojavljuju u pojedinim medijima, obavještavamo javnost da se nesretni slučaj na brodu AP Dubrava nije dogodio uslijed ‘raznih eksplozija’ niti bilo čega sličnog.


Kako smo i naveli u prvom priopćenju, prema prvim informacijama s broda, nesretni slučaj se dogodio tijekom radnih aktivnosti, konkretno rada na ispiranju tanka – priopćenje je iz kompanije.

Nesreća se, neslužbeno saznajemo, dogodila kad su se pomorci spustili u brodski tank otpadnih ‘sivih voda’, a do tragedije je došlo uslijed gušenja od isparavajućih plinova.

Riječ je o pomorcima rođenim 1953. i 1988. godine. Jedan od njih je iz Metkovića, a drugi iz Ploča.

S njima su se u brodski tank spustila još dvojica pomoraca, jedan hrvatski, a drugi ukrajinski državljanin. Njihovo je stanje, doznajemo, stabilno.

Analizu događaja i konkretne uzroke utvrdit će nadležna tijela zastave Marshall Islandsa koju brod vije, a čiji će inspektor posjetiti brod u luci Tubarao, Brazil. Zdravstveno stanje ozlijeđenih pomoraca utvrdit će nadležni liječnik.

Kompanija ulaže sve moguće napore koristeći sve raspoložive resurse kako bi unesrećene čim prije hospitalizirala i nakon provedenog liječenja vratila kući”, zaključuje se u objavi Atlantske plovidbe, iz koje izražavaju najiskrenije suosjećanje obiteljima unesrećenih.

‘Podaci koji su objavljeni su vrlo šturi. S obzirom da se ne spominje eksplozija, potencijalni uzrok stradavanja pomoraca može biti ili ulazak u tankove balasta ili u skladište tereta kojeg provoze, ako on razvija plinove’, izjavio je za 24 sata Siniša Bacalja, sudski vještak za brodostrojarstvo i brodogradnju i vlasnik poduzeća Maritimus Consultant iz Splita.

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH), bude li potrebno, reagirat će i pomoći stradalim pomorcima Atlantske plovidbe, a medije moli za razumijevanje i poštivanje privatnosti pomoraca i njihovih obitelji, naveli su iz sindikata u povodu nesretnog slučaja na brodu Atlantske plovidbe Dubrava u južnom Atlantiku.