Crna kronika

14. OBLJETNICA KORNATSKE TRAGEDIJE Bio je to najmučniji dan hrvatskog vatrogastva

Danas se obilježava četrnaesta obljetnica Kornatske tragedije, najveće u novijoj povijesti, u kojoj su živote izgubili dvanaestorica pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Prije 14 godina u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca, mahom iz okolnih mjesta, Šibenika, Vodica i Tisnog. Od ukupno 13 vatrogasaca u grupi zahvaćenoj požarom, šestero je poginulo na mjestu događaja, pri čemu su ostali prebačeni u bolnice, kada umiru od posljedica snažnih opeklina. Jedini preživjeli vatrogasac ostaje Frane Lučić iz Tisnog.

Obilježavanje godišnjice tragedije, održava se u spomen parku na Kornatima, gdje se očekuje komemoracija i molitva za poginule, te polaganjem vijenaca za poginule u lokalnim zajednicama Šibenika, Vodica i Tisnog.


Uspomenu na stradale će iskazati i sve vatrogasne postrojbe, zvukom sirene točno u 15:25, odavanjem počasti, paljenjem svijeće i prisjećanjem.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed u vezi obilježavanja obljetnice tragedije na Kornatu.

Zapovijed prenosimo u nastavku:

‘1. U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15.25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi.

2. Za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama.

3. Upaliti svijeće.

4. Prisjetiti se svih stradalih čitanjem njihovih imena i prezimena:

Dino Klarić

Ivica Crvelin

Ivan Marinović

Marko Stančić

Gabrijel Skočić

Hrvoje Strikoman

Tomislav Crvelin

Ante Crvelin

Josip Lučić

Karlo Ševerdija

Marinko Knežević

Ante Juričev-Mikulin.

5. Prisjetimo se i pripadnika DVD-a Stari Grad Marinka Jurića koji je preminuo 29. kolovoza 2007. tijekom gašenja požara na Hvaru.

6. Ova zapovijed stupa na snagu odmah i o njoj izvijestiti sve vatrogasne postrojbe u Vašoj nadležnosti.’

Odgovor na pitanja tko je kriv, te jesu li se poginuli vatrogasci mogli bolje zaštiti, još nije razriješeno. Okončan je samo pravni proces optužbe bivšeg zapovjednik Šibenske Javne vatrogasne postrojbe, kojemu su već dvije oslobađajuće presude rušene na vrhovnom sudu. Proces je završen početkom ove godine kada je bivši zapovjednik i pravomoćno oslobođen optužbe za smrt 12 vatrogasaca koliko ih je na licu mjesta i od posljedica stradalo pri gašenju požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.