Aktualno

Znanstvenici u BiH otkrili novu životinjsku vrstu: Insket “Baeoura neretvaensis” u gornjem toku Neretve

Centar za životnu sredinu u BiH objavio je da je u gornjem toku Neretve otkrivena nova životinjska vrsta-insekt koji je službeno dobio naziv po Neretvi ” Baeoura neretvaensis”.

Naime, tijekom Tjedna znanosti, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je. Sudjelovalo preko 50 znanstvenika, otkriveno je preko 1300 vrsta. Među njima je osam novih vrsta za znanost, a do sada je potvrđena prva – Baeoura neretvaensis, dok se za ostalih sedam još čeka službena potvrda. Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera), objavio je Centar za životnu sredinu u BiH.

– To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana. Rod Baeoura se smatra rijetkim na Zapadnom Palearktiku, s distribucijom uglavnom ograničenom na mediteransku regiju. Svaka vrsta ima važnu ulogu u ekosustavu u kojem dolazi, pa čak i ako još mi ne znamo koja je ta uloga, ali za dobro i pravilno funkcioniranje slatkovodnih ekosustava važno je očuvati njihovu bioraznolikost”, rekla je Marija Ivković, profesorica na Odsjeku za biologiju Univerziteta u Zagrebu koja je bila dio tima znanastvenika koji su ovu novu vrstu otkrili.


Piše: Stanislav Soldo/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr / Foto: Freepik.com

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime