Aktualno

Željeznica odumire: 45 zaposlenih dobit će otkaz

Prema prijedlogu Uprave HŽ Carga, do početka ožujka ove godine od 140 djelatnika te tvrtke u Pločama ostat će njih 95. Usprkos činjenici da sada s manje od pet posto udjela u ljudskome potencijalu HŽ Carga ostvaruju 17 posto ukupnoga utovara i istovara. Najlošije će proći nekoliko skupina zaposlenika. Od pet pomoćnika šefa centra, odnosno poslovođa koji su organizirali rad na području luke Ploče, neće ostati niti jedan. Od trojice planera prometa, koji su bili nositelji koordinacije s željeznicama u susjednoj BiH,također, neće ostati niti jedan. Broj pregledača vagona u pločanskoj luci smanjuje se s 15 na deset, dok se ukida svih deset radnih mjesta za prometno – transportne skladištare u luci. Loše će proći i rukovatelji manevre i manevristi, kojih će ubuduće biti 17, umjesto dosadašnjih 26…

Ukupno 45 zaposlenika HŽ Carga Ploče moći će idućih nekoliko dana birati između dvije opcije. Mogu se odlučiti za poticajnu otpremninu, čiji iznos ovisi o godinama staža, i ne može biti veći od 140 tisuća kuna ili se mogu prijaviti u Željeznički fond, gdje će iduće tri godine dobivati minimalnu plaću, oko četiri tisuće kuna bruto, uz plaćeno mirovinsko i socijalno, nakon čega će im biti uručen otkaz. Osim u slučaju da se situacija u tvrtki popravi, pa ponovno budu vraćeni na posao.

Premda nitko iz HŽ Carga u Pločama ne želi javno istupati, među zaposlenicima je prisutna bojazan da će, nakon odlaska tolikoga broja ljudi iz tvrtke, biti ugrožen tehnološki proces rada na lučkome području što, zbog prirode posla kojim se bavi HŽ Cargo, može imati dalekosežne posljedice.


 

Tekst i slika: Ante Šunjić

dubrovacki.hr