Aktualno

Završava Škola na Trećem za učenike nižih razreda, svi trebaju na nastavu uživo

Škola na Trećem, nastava koja se za učenike nižih razreda osnovnih škola provodi na programu HRT 3, prestaje s emitiranjem u petak, 5. lipnja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je u srijedu kako se ovog tjedna iscrpljuje obvezno gradivo za te uzraste te da nema potrebe da nastava i dalje ide na tom programu. Roditelje učenika razredne nastave još je jednom pozvala da djecu pošalju na nastavu u učionice.

– Svi učenici trebaju biti u školama. Nema razloga da preostale dane do kraja školske godine ostanu kod kuće. Vjerujem da su i roditelji dosad razriješili dileme koje su imali – istaknula je ministrica Divjak. Iz Ministarstva napominju kako za sve učenike koji ne dođu u školu vrijedi uobičajena regulativa, što znači da se svaki nedolazak mora ispričati. Iznimka su i dalje objektivni razlozi, primjerice ako se netko zbog potresa u Zagrebu iselio iz svojeg doma te nastavu prati na daljinu iz nekog udaljenijeg smještaja, i ta se djeca ne moraju nužno vraćati u matične škole.


– I dalje će se provoditi mješoviti oblik nastave, tako da oni mogu sa svojim učiteljima komunicirati i kroz druge oblike nastave na daljinu. Međutim, subjektivni razlozi, kao što je strah, više ne bi trebali biti prepreka za povratak u škole – ističe Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja.

Svi bi na informatiku

Ministrica Divjak ponovila je, uz ostalo, kako se od jeseni u sve niže razrede osnovne škole, od prvog do četvrtog, uvodi informatika kao izborni predmet. U ovom trenutku Ministarstvo nema podatke o broju djece koja će je pohađati, no Divjak ponavlja kako je u eksperimentalnim školama u prvom razredu izbornu informatiku odabralo 95 posto učenika. Odgovorila je i onima koji smatraju kako u redovitoj satnici neće biti dovoljno mjesta za još jedan izborni predmet te da će informatiku morati održavati u suprotnoj smjeni.

– Svi izborni predmeti, jednom kad se izaberu, postaju obvezni i imaju isti status kao ostali predmeti. Djeca nižih razreda imaju tri do četiri školska sata dnevno i nema razloga da i izborni predmeti ne budu u istoj smjeni – istaknula je Divjak, dodajući kako su u tom smislu išle i upute školama.

Slobodna Dalmacija

Tag