Aktualno

Zabranjuje se ribolov mrežama za osobne potrebe

Hrvatski ribari u primorskim gradovima žive od mora i koriste mreže već stoljećima, ali tradicija ce uskoro biti prekinuta zbog zakona Europske Unije. Od 1. ožujka 2014., ribari više neće smjeti koristiti ribarske mreže za svoje vlastite potrebe. Novi zakon razumljivo nije prošao dobro među ribarima na hrvatskim otocima i obali. Kako javlja portal agroklub.com, odluka je šokirala domaće stanovništvo, koje kaže da mreže nemaju nikakvog utjecaja na količinu ribe.


“Potrebno je pronaći rjesenje, ovo je tradicija (ribarenje mrežom) i ne prelazi nikakve mjere, zakon je apsurdan. Tu nema logike”, smatraju ribari koji kažu da ribare mrežom cijeli svoj život, kao sto su to činili i njihovi preci.

Veliki je ovo udarac i za sve ribare koji su mrežama lovili ribu za svoje potrebe i od nje nisu imali veću materijalnu korist. Iz resornog ministarstva poručuju nezadovoljnim ribarima da im ostaju udice, parangal i osti za lov iz hobija. Lov s mrežom, osim profesionalnim ribarima, dopušten će biti samo starijima od 60 godina čija mjesečna primanja nisu veća od 1660 kuna i čiji ulov ne prelazi 220 eura. Veliki je ovo šok i za Neretvane, koji su oduvijek vezani uz ribolov.

Ukidanje malog ribolova, što se dugo najavljuje, korak je ka ukidanju crnog tržišta ribe na kojem nedostaje jačeg sustavnog nadzora, a oko 13.000 tzv. malih ribara do kraja će se godine morati preorijentirati u profesionalce ili pak sportske ili rekreativne ribolovce.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime