Aktualno

ZABORAVLJENI AZBESTAŠI

Na inicijativu udruge Eko Kvarner i njenog predsjednika  Vjerana Piršića, danas je u Saboru RH održana zajednička  tematska sjednica  Saborskog odbora za zaštitu okoliša  i prirode i Odbora za zdravstvo i  socijalnu politiku o azbestu. Na dnevnom redu je bila samo jedna točka: Strateške smjernice za saniranje negativnih učinaka uporabe azbesta na okoliš i zdravlje ljudi.

Uz  zastupnike – članove oba odbora, na sjednicu su pozvani i predstavnici oba ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predsjednik  Hrvatske udruge radničkih sindikata, liječnici – specijalisti za problem bolesti vezanih uz rad sa azbestom, te predstavnici nekoliko  talijanskih i hrvatskih  udruga iz Ploča i Vranjica. Ploče su zastupali Smiljan Batinović i Braco Gradac  iz Društva Žrtve azbesta, i moja malenkost iz Lijepe naše, a Vranjic predstavnici udruge  Biglovi azbesta i Barbarinac.

Rasprava o problemima zdravlja ljudi, obeštećenjima , saniranju zagađenog okoliša ali i prevenciji trajala je više od tri sata, a mogli su se čuti i disonantni tonovi od predstavnika udruga, koji su ogorčeni zbog sporosti državne administracije. Smiljan Batinović, predsjednik društva Žrtve azbesta iz Ploča rekao je da u situaciji kada ljudi svakodnevno umiru od azbestoze,  neke obitelji nemaju ni za sahranu, a kamoli za život, mnogi nisu dočekali naknadu za svoje zdravlje zbog nemara nekih službi i nedostatka novca.  Anđelko Grubić, predsjednik Biglova azbesta iz Vranjica sa gorčinom je skrenuo pozornost kako neki govore o povlaštenim mirovinama azbestaša, a njegova „povlaštena“ mirovina iznosi  2.300 kuna, dok je Teo Mandić iz iste udruge rekao kako zna da će umrijeti od azbesta, i da više neće šutjeti, jer se presula čaša gorčine svim  oboljelim radnicima.


Odštete bolesnima su prilično mizerne kada se usporede sa onima koje dobivaju oboljeli  azbestaši u Europi. Najčešća naknada iznosi oko 91.000 kuna, a neki oboljeli su je već i dobili. Uspjela  sam  dobiti popis pozitivno riješenih odštetnih zahtjeva u periodu od 2007. do 23. listopada 2013. Godine, pa ako ima radnika koji još ne znaju kolika će im biti odšteta, neka se slobodno jave.

Iako se u sabornici najviše govorilo o vranjičkom Salonitu, upozorila sam nazočne na neporecivu činjenicu koja sve govori, da je od 451 osobe sa spiska čak 271 ili 60%  iz pločanskoga Azbesta/Plobesta. Doista ne treba više ništa reći kada se vidi ovaj  porazni i tragični podatak.

Tekst i foto: Ana Musa
www.lijepa-nasa.bloger.index.hr