Aktualno

Za desetak dana više nećemo morati do Zagreba vrletima pločanskog zaleđa

U drugoj polovici studenoga ove godine autocesta dolazi do Ploča, pa će Dalmatina konačno spojiti najjužniju hrvatsku županiju s ostatkom zemlje.

Zbog toga proteklih mjeseci preko 700 radnika iz nekoliko renomiranih tvrtki i na desetke bagera, dampera, kamiona, gredera, finišera, dizalica svih kapaciteta, od stacionarnih do mobilnih, bez prestanka obavlja radove na 11,5 kilometara dugačkoj dionici autoceste od Vrgorca do čvora Ploče, te od čvora Ploče do naplate Karamatići, pet kilometara dugačkoj dionici brze ceste, nakon koje se, kroz već odavno izgrađene tunele Zmijarevići, Petrovac i Međak, dolazi do Ploča.

O dinamici radova najbolje govori činjenica da se na terenu nalazi pet betonara i tri asfaltne baze. Trenutačno je kompletan projekt u završnoj fazi, postavlja se završni sloj asfalta, osim manjeg dijela kod tunela Šubir, odbojne ograde, opremaju se tuneli (rasvjeta, ventilacija) i postavlja horizontalna i vertikalna signalizacija.


Dionicu dugačku 7,5 kilometara, od čvora Ploče do granice s BiH radi tvrtka Switelsky, dok je za nadzor zadužen IGH.

Inače na dionici autoceste Vrgorac-čvor Ploče nalaze se sedam vijadukata i to Vrgorac, Lučka, Otrić Seoca, Brečić, Struge, Kula te Veliki Prolog koji je sa svojih 600 metara najduži na toj dionici.

 

Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik/Presscut