Aktualno

Visoki Upravni sud u Zagrebu: Brana kod Komina nije štetna za okoliš

Visoki Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu pločanske udruge “Lijepa naša”, koja je tražila da se poništi Rješenje u kojem se gradnja brane na rijeci Neretvi kod Komina ocjenjuje kao povoljna za okoliš.

Podsjetimo, Hrvatske vode u okviru velikog pilot-projekta navodnjavanja u dolini Neretve namjeravali su postaviti pomičnu branu, koja bi osim za navodnjavanje služila i za obranu od prodora slane vode u tok Neretve.

Međutim, “Lijepa naša” upozorava da je riječ o itekako nepovoljnom zahvatu koji ugrožava rijeku Neretvu, što bi imalo nesagledive posljedice za biljni i životinjski svijet.

Obrazloženje na šest stranica

– Presuda je obrazložena na šest stranica, na dugačko i široko, ali bit je u tome da se naša tužba odbija. Ono što je vrlo interesantno je da smo u roku od dva dana dobili dvije presude osnovane na istoj tužbi, datirane istim datumom, s dva različita poslovna broja, ali je ova druga nešto opširnija. Kolega Tibor Mikuška koji je u ime svoje udruge iz Osijeka podnio s nama tužbu smatra da su nešto zabrljali u prvoj, pa su to ispravili drugom presudom. Kako ni jedno od nas nije pravnik, obje ćemo presude proslijediti na nekoliko adresa da nam „zeleni“ pravnici objektivno objasne o čemu se radi, ističe Ana Musa, predsjednica “Lijepe naše”.


U svojim primjedbama, koje su osim mjerodavnim hrvatskim institucijama poslali i Europskoj komisiji, ekolozi su isticali da bi brana kod Opuzena sprječavala prodor slane vode uzvodno, a nizvodno je sve do neretvanskog ušća povećana mogućnost podzemnoga kapilarnog prodora slane vode. Također je upozoreno kako je problem zaslanjenja u dolini Neretve nastao nakon nekontrolirane eksploatacije pijeska iz korita i ušća Neretve te potkopavanjem pješčanog spruda Škanj na ušću.

Taj prirodni pješčani sprud štitio je Neretvu od većeg prodiranja mora, ali kako su škanji polako nestajali, nepovratno je izgubljena prirodna barijera obrane od soli.

Stoga su ekološke udruge predlagale da se projekti obrane od soli provode na ušću Neretve nasipanjem pijeska, čime bi se vratili škanji u prvobitno stanje. Za to bi smatraju trebalo puno manje novca od osamnaest milijuna kuna, koliko će stajati investicija pomične brane između Opuzena i Komina.

Osim toga, upitne su i koristi od ovoga projekta navodnjavanja za poljoprivrednu proizvodnju, jer nije rečeno koliko su troškovi održavanja toga sustava. Inače, projekt navodnjavanja doline Neretve do sada je više puta pompozno najavljivan uglavnom kao dio predizbornih obećanja koja nikada nisu realizirana.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Arhiv CROPIX