Aktualno

VINOGRADARI ZADOVOLJNI: U Pojezerju očekuju berićetnu berbu grožđa

Na području krškog polja Jezera na području općine Pojezerje, te gradova Vrgorca i Ploča, ove jeseni na oko 11 milijuna čokota vinove loze raznih sorti, ubrat će se između 40 i 45 milijuna kilograma grožđa.

Riječ je o najvećem cjelovitom vinogorju u Dalmaciji i stanovništvu koje najveći dio svojih prihoda ostvaruje prodajom grožđa, ali  i preradom za vlastite potrebe i tržište, piše portal metkovic-news.com

U razgovoru s proizvođačima i načelnikom općine Pojezerje Borislavom Dominikovićem doznajemo da je ovogodišnja kvaliteta zrna iznimne kakvoće, uključujući i količinu sladora. Unatoč visokim temperaturama urod nije značajnije smanjen, a raduje i činjenica da se nisu pojavile nikakve bolesti vinove loze.


Obrađuju se i vinogradi na području Crnog vira, koji su nekada bili u vlasništvu PODUH-a, a kasnije „Vrgorke“ i drugih, iako ne u cijelosti.

Važno je također pitanje gdje će i kako proizvođači prodavati tržišne viškove.

Kako sada stvari stoje, oni će prevoziti grožđe na tržnice u Dalmaciji i šire ili poznatim kupcima do njihovih kuća, a brojni kupci najavljuju dolazak u Pojezerje gdje će kupovati grožđe na licu mjesta.

Što se cijena tiče, očekuje se početna otkupna cijena od najmanje pet kuna po kilogramu, ovisno o sortimentu. Naravno, za određene sortimente cijene će rasti.

I ove godine proizvođače grožđa u Pojezerju zabrinjava potencijalna mogućnost uvoza grožđa iz zemalja u okruženju, što je godinama stalna pojava i to upravo za vrijeme berbe u našim krajevima.

Pero Jakić/Metkovic-news.com

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime