Aktualno

VIDEO | Uskoro spajanje gigatskih stubova na mostu ”Počitelj” u Šurmancima

Najveći most na koridoru 5C iznad Neretve kod Počitelja je dobio svoju gigantsku visinu i u pogledu promatrača sa magistaralnog puta iz smjera Čapljine prema Mostaru već oslikava impozantnu građevinu koja će povezivati hercegovački autoput za mrežom europskih prometnica.

Da radovi vidno napreduju uvjerila se ekipa portala Klix.ba prilikom posjete gradilištu gdje se ozbiljno radi na rasponskoj konstrukciji i povezivanju gigantskih stubova visokih do 100 metara.

Spajanje prvog raspona između stubova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, očekuje se u narednih nekoliko dana, što će označiti važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu.


Most ”Počitelj” se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i geoloških uvjeta tijekom samih radova.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji autoputa kroz Hercegovinu.

To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka oslonjena na jedne stubove, što znači da je na jednom stubu jedan i drugi pravac autoputa, a ukupna širina poprečnog presjeka mosta je 21,92 metra.

Zbog toga je, kako su objasnili stručnjaci, po prvi put u BiH primijenjeno to rješenje, a zbog same veličine konzola, koja je neuobičajeno velikog raspona od 4,9 metara, bilo je potrebno poprečno prednapezanje mosta.

Tijekom gradnje i tijekom ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i tijekom izgradnje i u toku eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.

Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.

Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridou 5C, a financira se iz sredstava Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime