Aktualno

Veliki ulagači najviše vjeruju Končaru, HUP Zagrebu, Podravci i Luci Ploče

Burza

Najveći institucionalni ulagači u Hrvatskoj, obvezni mirovinski fondovi vlasnici su manje od deset posto Službenog tržišta Zagrebačke burze.

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, četiri su OMF-a u svojim portfeljima imala 6,68 milijardi kuna vrijednih dionica.Istodobno, na kraju prošloga mjeseca tržišna kapitalizacija kompanija čije dionice su uvrštene na trenutno najvišu aktivnu kotaciju burze bila je 69,42 milijarde kuna. No, mirovinci nisu vlasnici dionica sve 22 kompanije u toj kotaciji. Uzmu li se dostupni podaci središnjeg depozitorija, mirovinski fondovi nisu među deset najvećih dioničara Medike, Uljanika plovidbe, Varteksa i Genere. Zato su vlasnici vrijednosnica s redovitog tržišta kao što su one Adrisa, Atlantske plovidbe, Čakovečkih mlinova, Janfa, Plave lagune ili Quaestus nekretnina koje, pak, moraju prodati jer je Quaestus prestao biti fond.

Dosegli maksimum
U najviše kompanija uložili su PBZ/CO obvezni fond i Erste Plavi. S time da PBZ/CO ima obje vrste dionica Adrisa zbog čega u portfelju ima ukupno 23 dionice, a Erste Plavi 22 jer ima samo povlaštene dionice Adrisa.Dionički portfelj PBZ/CO fonda na kraju prošloga mjeseca vrijedio je 1,4 milijarde kuna. To je predstavljalo 14,49 posto ukupne imovine fonda koja je na kraju rujna iznosila 9,26 milijardi. Fond menadžeri PBZ/CO-a najviše povjerenja imaju u Končar elektroindustriju, promatra li se visina udjela u nekoj kompaniji. Naime, PBZ/CO u toj je  tvrtki dosegnuo zakonski limit. Prema podacima SKDD-a, fond na čijem je čelu Dubravko Štimac ima deset posto udjela u Končaru EI. Riječ je o 257.000 dionica koje su na kraju rujna na tržištu vrijedile 182,55 milijuna kuna.


Končar je ujedno i kompanija u kojoj je PBZ/CO najviše izložen budući da je to pojedinačno najveći udjel. Nije poznato kada je taj fond točno počeo kupovati dionice Končara, ali krajem srpnja 2010. pojavio se među deset najvećih vlasnika te kompanije s udjelom od 2,26 posto. U prosincu iste godine, fond je kupio 54.000 dionica za 33 milijuna kuna, a poziciju je posljednji puta ojačao u svibnju ove godine kupivši 91.000 dionica za 69 milijuna kuna. No, udjeli u Končaru nisu najvredniji dio dioničkog portfelja PBZ/CO-a. Kao i kod ostalih OMF-ova, dionice Ine i HT-a čine “najskuplje” udjele. U slučaju ovog fonda, udjel u Ini od 0,66 posto vrijedi 271 milijun kuna, a u HT-u 1,46 posto vrijedi 209 milijuna.


Ina i HT svima najvredniji
Menadžeri Erste Plavog fonda najviše, pak, vjeruju Podravci. U toj kompaniji Ersteov fond ima 9,5 posto udjela i treći je po veličini dioničar nakon Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i države. Na kraju rujna Ersteove dionice Podravke na tržištu su vrijedile 128,71 milijun kuna, a ukupni dionički portfelj ovog mirovinskog fonda vrijedio je 965,18 milijuna kuna. To je 12,73 posto ukupne imovine Erste plavog fonda koja je na kraju rujna iznosila 7,55 milijardi kuna.

Naravno, i u slučaju Erstea najvrednije dionice u portfelju su Ina (188 milijuna) te HT (154 milijuna). Iako fond menadžeri Raiffeisena gotovo svakodnevno kupuju dionice HT-a, najveći pojedinačni vlasnički udjel od deset posto taj fond ima u HUP Zagrebu. Te dionice na tržištu vrijede 58 milijuna kuna, a dionički portfelj RBA fonda težak je 2,21 milijardu kuna. AZ fond najviše vjeruje Luci Ploče budući da ima 9,8 posto udjela u toj tvrtki. Dionice vrijede 19 milijuna kuna, a dionički portfelj fonda iznosi 2,1 milijardu kuna.

 

Izvor: poslovni.hr
Autor: Tin Bašić