Aktualno

Uskoro zakupi državnih parcela:”Dosadašnji mirni posjednici imaju prednost na natječaju”

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi je 78 novih javnih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Među njima je i zakup državnih parcela na području grada Opuzena i Ploča piše Dubrovački vjesnik.


Održane su radionice, uspostavljen je sustav elektroničkog odgovaranja na upite lokalnih samouprava u vezi s provedbom natječaja, pruža se podrška u komunikaciji s drugim institucijama. Trenutačno su u završnoj fazi aktivnosti uspostave informacijskog sustava za provedbu natječaja, što će znatno ubrzati postupke. Očekuje se da će ovo rezultirati bržim zaključivanjem ugovora i prelaskom novih zakupnika u posjed.

Dosadašnji posjednik mora kumulativno ispunjavati uvjete da je u mirnom posjedu na temelju isteklog ugovora, da je podmirio sve obveze s osnove korištenja tog zemljišta i da provodi sve obveze po isteklom ugovoru. Dosadašnji posjednik koji je u mirnom posjedu zemljišta na temelju isteklog ugovora sklopljenog nakon provedenog natječaja, a pod uvjetom da provodi sve obveze po isteklom ugovoru, na natječaju ostvaruje 20 bodova.

Dosadašnji posjednik koji je u mirnom posjedu zemljišta na temelju isteklog ugovora sklopljenog po odredbama zakona o poljoprivrednom zemljištu, a pod uvjetom da provodi sve obveze po isteklom ugovoru, na natječaju ostvaruje 15 bodova. Sukladno Zakonu, jedinice lokalne samouprave dužne su uputiti prijedlog za provedbu inspekcijskog naloga Državnom inspektoratu u slučajevima nezakonitog posjeda odnosno korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države za koje nikada nisu bili sklopljeni ugovori, odnosno korisnik je uzurpirao poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime