Aktualno

Uskoro dolazi prvi ovogodišnji vlak iz Sarajeva u Ploče

Za nekoliko dana, točnije 2. lipnja iz Sarajeva će u Ploče stići prvi putnički vlak ove godine. Nakon višegodišnjeg prekida putničkog prometa između ova dva grada, prošle je godine ponovno uspostavljen promet, što se, s obzirom na broj prevezenih putnika, pokazalo kao dobra odluka. Zato je planirano da i ove godine od početka lipnja do 27. kolovoza prometuju vlakovi na liniji Sarajevo-Čapljina-Metković-Ploče i obratno.

Podsjetimo, prekidom putničkog prometa u prosincu 2013 godine., iako je prijevoz tereta nastavljen, bila je završena priča koja je trajala više od 120 godina, jer je prugu od Sarajeva do Ploča započela Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih prometnih i infrastrukturnih projekata prošloga stoljeća. Dugačka je gotovo 200 kilometara, sa 27 željezničkih postaja, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugački oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najdulji Ivan, tunel prokopan kroz istoimenu planinu. Dionica kroz Hrvatsku dugačka je 22 kilometra.

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovacki.slobodnadalmacija.hr


Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime