Aktualno

USKOK u Pločama: Hvalili se da su posao na carini dobili preko veze

Djelatnici USKOK-a, prema informacija kojima raspolaže “Slobodna“, provode istragu kako bi utvrdili je li bilo sve po zakonu prilikom zapošljavanja 35 carinika u Carinarnici Ploče. Po našim saznanjima, pojedine osobe koje su bile vezane za ovaj slučaj već su pozvane na obavijesni razgovor. Navodno u USKOK-u pokušavaju otkriti kako su se liste za prijem službenika nekoliko puta mijenjale te kako su pojedinci znali rezultate prije službene objave.

Zajamčena plaća i beneficije

Podsjetimo, sredinom prosinca prošle godine raspisan je natječaj za zapošljavanje 15 carinika, zatim je internim oglasom natječaj proširen za još 20 službenika. Budući da se radi o državnoj službi, u kojoj je zajamčena redovna plaća i neke druge beneficije, na natječaj se prijavilo 672 kandidata iz cijele Hrvatske, a najviše iz doline Neretve. Kandidati su morali proći određena testiranja iz Ustavnog i carinskog prava, te engleskog jezika i informatike.


No, neki od kandidata otvoreno su kazali prije nešto više od tri mjeseca da su doslovno dan i noć učili kako bi prošli testove i polučili dobre rezultate iz spomenutih predmeta, ali ni to im nije bilo dovoljno da dobiju posao jer nisu imali vezu.

Čak su bili pozvani da naprave i liječničke preglede kako bi potpisali ugovor, međutim, nekoliko dana poslije maknuti su s popisa kandidata koji su dobili posao. S druge strane, po njihovim riječima, pojedine osobe javno su se hvalile dobrim odnosima i vezama s pojedinim političarima koji bi im trebali pomoći da dobiju posao, bez obzira na rezultate testova, a postoje i priče da se cijena posla vrtjela oko 15.000 eura.

Koliko u svemu tome ima istine trebala bi pokazati istraga. No, jasno je da tu nešto ne štima čim se u cijeli slučaj uključio USKOK.
Čeka se odluka o žalbama

Kako neslužbeno doznajemo, u Carinsku upravu 23 kandidata poslala su ukupno 129 žalbi u kojima su navedene nepravilnosti. Međutim, rezultati žalbenog roka trebali su biti poznati javnosti i kandidatima do početka rujna, no, pomalo izmiče i listopad, a još nitko ne zna što je zapelo s tim. O žalbama je trebala odlučivati šesteročlana komisija, a navodno su svi predmeti završili u Ministarstvu uprave kod Sanje Pitar-Gotal, koja bi trebala donijeti konačnu odluku o svemu.

U Ministarstvu financija, odnosno Carinskoj upravi, “zakopčani su do grla” što se tiče istrage. Kažu da oni ne odlučuju hoće li natječaj biti poništen, niti kada će završiti žalbeni postupak, već je to u nadležnosti Odbora za državnu službu. Zanimljivo je da ni primljeni carinici ne znaju kada će početi raditi zbog cijele situacije.

– Javni natječaj može poništiti Ministarstvo uprave utvrdi li da je raspisan suprotno odredbama tog zakona, a tijelo koje provodi javni natječaj može ga obustaviti u cijelosti ili djelomično. Carinska uprava ne raspolaže informacijom da je Ministarstvo uprave poništilo ili da će poništiti natječaj. Primljeni kandidati, po okončanju žalbenog postupka i kada rješenja o prijemu postanu pravomoćna i izvršna, bit će raspoređeni na radna mjesta na neodređeno vrijeme kao što je i raspisano u javnom natječaju.

Podnesene su ukupno 23 žalbe. Ne raspolažemo podacima o tome kada će one biti riješene, niti se Carinska uprava očitovala o tome pitanju, jer to nije u našoj nadležnosti. Sve pravodobno zaprimljene žalbe proslijeđene su na rješavanje Odboru za državnu službu, ali nemamo informacija o tijeku ni brojnosti komisije koja odlučuje o žalbama – kazala je o cijelom slučaju Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija.

slobodnadalmacija.hr