Aktualno

U utorak film “Sunčica” o ratnim zločinima nad ženama Vukovara

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Ploče, u utorak, 21. listopada 2014., s početkom u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama održat će se promocija knjige i dokumentarnog filma „Sunčica“.


U sklopu programa ovog događaja sudjelovat će: Marija Slišković, predsjednica Udruge “Žene u Domovinskom ratu” i Iva Vidić, odvjetnica iz Argentine.

Dokumentarni film “Sunčica” donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškarca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu.

Dokumentarni dijelovi filma snimljeni su na lokacijama u Vukovaru, Sisku i Petrinji, a igrani u američkoj državi Texas. Riječ je hrvatsko-američkoj koprodukciji Udruge “Žene u Domovinskom ratu” i filmske kuće “iFilms” iz Texasa, vlasnika hrvatskog iseljenika Nikole Kneza koji je i redatelj filma.

Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi “Sunčica”, koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, s 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja.

“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime