Aktualno

U Hrvatskoj prvi put od početka ožujka nema novozaraženih koronavirusom!

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, pa tako ukupan broj oboljelih od te bolesti ostaje 2243, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. To je prvi put od 10. ožujka da nije zabilježen nijedan novi slučaj.

Do sada je testirano 60864 osoba, od toga 953 u posljednja 24 sata. Na respiratoru je šestero pacijenata. Ukupan broj preminulih je 99.

– Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. NULA je novooboljelih. Hvala svima! – objavio je ministar zdavstva Vili Beroš na svom Facebook profilu.


I dalje se poziva na pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.

Tijekom sljedećeg tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.