Aktualno

Trafostanica u centru Ploča: Tko je izigrao građane?

USKORO KREĆE GRADNJA

Bez sumnje, trafostanica je prijeko potrebna za napajanje autoceste i za potrebe lučkih terminala. No, u pitanju nije njena neophodnost, već lokacija na kojoj se, ipak, gradi. Donosimo prve reakcije i analize.

‘Sve je spremno za početak radova na izgradnji trafostanice 110/20 (10)kV, čekaju se još neki posljednji zaključci za početak gradnje’, potvrdili su nam iz Lučke uprave Ploče.


Naime, trafostanica je bila prijepor i žarišna tema u zadnjih nekoliko godina prilikom koje su se već vodile rasprave po pitanju njene lokacije. Prvotno je bila prihvaćena lokacija u blizini centra, a potom se uključivanjem Udruge građana za grad Ploče tražila izmjena lokacije na udaljenosti od 700 metara od centra, točnije između groblja Laniština i Jadranske magistrale. Smatralo se da je ta udaljenost od centra mjesta dovoljna kako bi se izbjegle moguće štetnosti od zračenja, što je poduprla i gradska vlast obzirom da ni sami nisu imali zadovoljavajući odgovor po tom pitanju. Prihvaćen je i uvažen referendum na Gradskom vijeću kao i njegov ishod da se lokacija promijeni, a kojeg je inicirala Udruga. No, danas je odjeknula vijest o gradnji trafostanice baš na lokaciji protiv koje su se vodile bitke.

Tim je očito izigrano povjerenje građana gdje je čak njih 2.349 potpisalo inicijativu za izmjenu lokacije. Nameće se pitanje: Kako i tko je kriv?Određeni članovi Udruge građana za grad Ploče, koji su bili aktivirani u borbi za izmjenu lokacije i koji su često skretali pozornost na ovu problematiku, krivnju pripisuju sadašnjoj gradskoj vlasti, iako službeni stav Udruge još nemamo i čekamo njihovu reakciju.

‘Knjiga potpisa predana je gradonačelniku 23. 7. 2010. koji je utvrdio da zbog nepotrebnog trošenja sredstava neće biti referenduma, već će ovi potpisi vrijediti kao da je referendum održan. Gradsko vijeće je 22.11.2010. donijelo odluku o izmjeni i dopuni prostornoga plana Grada Ploča, tj. odluku da se trafostanica neće graditi na lokaciji usred grada, iznad Sveučilišta. Namjerom gradnje iznad grada, građani su prevareni, a njihov se zahtjev ne poštuje’, izjavila je Ana Musa te nadodala kako bi zasigurno imali više šanse u borbi za promjenom lokacije da se referendum održao po formalnoj proceduri.

Zdravko Srzentić, koji je na svom blogu puno puta iskazivao nezadovoljstvo oko gradnje trafostanice u centru, bio je nešto oštriji . ‘Sve je to bila varka, imali smo dovoljan broj potpisa za referendum, Gradsko vijeće je to prihvatilo i donijeli su odluku da se uvedu promjene lokacije u Prostorni plan. Od tada su rađene dvije promjene Prostornog plana, a to se nije napravilo, niti se uvrstila nova lokacija. Predlažem da se trafostanica nazove ‘Trafostanica Krešimira Vejića’! Ujedno sam pomalo razočaran dozvolama koje je izdao naš Županijski odjel za izdavanje dozvola. Oni koji tamo rade, kao da ne žive s nama, čim su to dupustili’, rekao je te nadodao da u zadnje vrijeme njegovo zalaganje u Gradskom vijeću također nije dalo rezultate. ‘Naglašavam da sam i pismeno tražio na sjednici Gradskog vijeća tijekom prošle godine, da mi se odgovori do kuda je došla izmjena po pitanju Prostornog plana, a na sljedećoj sjednici nisam dobio odgovor’, kaže pitajući se gdje su tu njegova prava na odgovor obzirom da je vijećnik istog.

Razvoj događanja oko promjene lokacije

Kada zavirimo u prošlost, prema izvještavanju medija, jasan je sljedeći razvoj događanja, pa se možemo redom osvrnuti na aktere i njihova izjašnjavanja.

Grad Ploče

Grad Ploče je nedvojbeno podupirao građane tijekom njihovog prikupljanja potpisa i htijenjem da se izmjeni lokacija kako bi se spriječili rizici štetnog utjecaja od zračenja, kakve sa sobom nosi izgrađenost trafostanice u samom centru Grada. Naime, još 2010. godine donio je odluku na sjednici Gradskog vijeća s kojom je prihvatio potpise građana za izmjenom lokacije kao sprovedeni i uvaženi referendum te povukao brojne poteze kako bi se navedeno ostvarilo. Polovicom prosinca iste godine Grad Ploče odbio je zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta HEP-u zbog čega je investitor uložio žalbu, te je Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ispostava Ploče, donio rješenje o prekidu postupka za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju kabelskoga raspleta 10(20) kV od trafostanice do luke Ploče, dok sud ne donese presudu.

Kako je sam izjavljivao u svojim obraćanjima, gradonačelnik je nudio HEP-u razne opcije s kojima je Grad izlazio u susret: od mogućnosti otkupa već izvlaštenih zemljišta na sadašnjoj lokaciji iznad Sveučilišta, do nuđenja dijela državnog zemljišta na lokaciji iznad groblja obzirom da je i tu postojala prepreka što taj dio zemljišta nije bio u vlasništvu Grada. Krešimir Vejić je potom inicirao sastanak te uključio župana Nikolu Dobroslavića od kojeg je dobio potporu za nastavak realizacije promjene lokacije. Uostalom, u Gradu su i sami iskazali nezadovoljstvo odgovorima o utjecaju trafostanice i priključnih dalekovoda na zdravlje ljudi, nakon organizacije Okruglog stola na kojemu su bili prisutni predstavnici HEP-a, HAC-a, Dalekovoda, Ministarstva zdravstva, Lučke uprave Ploče, braniteljskih, ekoloških i humanitarnih udruga, te građani Ploča, a kojeg je inicirao sam gradonačelnik.

Pri tom, valja i spomenuti da je sadašnja vlast, dobila u nasljedstvo Prostorni plan od prijašnje vlasti, prema kojemu je prvotno ucrtana ova, za građane, neprikladna, lokacija. Naime, još 2004. godine, u prostorijama Luke Ploče, održan je sastanak predstavnika Grada Ploča, Lučke uprave Ploče, HAC-a i HEP-a na kojemu se razmatrala problematika opskrbe električnom energijom grada, luke i autoceste, dionice Ravča-Ploče i koridora Vc. Na tom je sastanku, definirana i prihvaćena sadašnja lokacija te je usuglašena, prihvaćena i unesena u Prostorni plan Županije i Grada Ploča, od strane tadašnje gradske vlasti i gradonačelnika Ante Karamatića.

HEP

Ostaje upitno koliko je HEP bio sklon izaći u susret s promjenom lokacije obzirom da se trafostanica očito gradi gdje su prvotno i planirali, a prema izjavama koje su davali u medije, nisu baš pokazivali pretjeranu sklonost promjeni. Još u siječnju 2011. godine , kada je već bila aktualizirana problematika promjene lokacije, u HEP-u su isticali kako je već izdana pravomoćna lokacijska dozvola za izgradnju trafostanice na sadašnjoj lokaciji te kako je izrađen glavni projekt sa svim odgovarajućim suglasnostima. Uz to, bili su plaćeni komunalni i vodni doprinosi, u tijeku je bilo rješavanje imovinskopravnih odnosa te je bilo zatraženo izdavanje potvrde glavnoga projekta. Tako su barem tvrdili u HEP-u. Nije na odmet i nadodati kako su u istom razdoblju, odbili zahtjev Dubrovačko – neretvanske županije, Upravnog odjela za uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ispostave Ploče, za izdavanje posebnih energetskih uvjeta u predmetu izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni „Vranjak“. Uzimajući u obzir činjenicu da je tada navedeno odbijanje definitivno onemogućilo ikakav daljnji razvoj zone i provođenje planova Grada koje su tada imali, u Pločama su odbijanje HEP-a doživjeli kao ‘osvetničku’ reakciju baš iz razloga što su se u to vrijeme građani i gradske vlasti usprotivile izgradnji trafostanice u urbanome dijelu grada.

Poslije toga, i održani Okrugli stol o utjecaju trafostanice na zdravlje ljudi ukoliko bi se gradila u centru, iznjedrio je oprečna stajališta. Pločani nisu bili zadovoljni dobivenim odgovorima, dok je HEP inzistirao kako je na njemu na stručan i argumentiran način prezentirano stvarno i neštetno stanje koje će se javiti izgradnjom trafostanice u centru. ‘Uz svu spremnost da se iziđe u susret lokalnoj zajednici, to nije moguće, jer je gotovo nemoguće izvršiti premještanje transformatorske stanice, a da se zadovolje parametri vremena, štete financija i pripadajuće dokumentacije’, izjavljivali su i tada iz HEP-a. Ujedno se nisu ispustili pozvati na činjenicu da im je lokacija u centru odobrena još 2004. godine kada je prethodna vlast baš nju uvrstila u Prostorni plan.

Štetnost trafostanice na zdravlje ljudi?

Nakon svega, ostaje pitanje koliki su stvarni rizici potencijalne štetnosti trafostanice ukoliko je suditi po stajalištu Grada nakon Okruglog stola o toj temi iz 2011. godine i ukoliko je suditi po navodima Ane Muse i Zdravka Srzentića. ‘Zračenje trafo stanice i dalekovoda izaziva leukemiju, naročito kod djece. Poznati hrvatski fizičar dr. Mrčela objavio je da je u Engleskoj rađena studija na 28.000 djece oboljele od leukemije, i utvrđeno je da je 70% bolest povećana kod djece koja su imala trafostanicu udaljenu do 600 metara. U Pločama će apsolutno svi građani biti u obuhvatu od tih 600 metara’, navodi Ana Musa. Zdravko Srzentić pri tom nadodaje: ‘Tko uopće želi i najmanje riskirati obzirom na ovaj podatak? ‘

Propusta u ostvarivanju volje građana je očito bilo. Na kraju, ostaju samo neodgovorena pitanja:

– Zašto je prvotno još 2004. uopće prihvaćena ovakva lokacija u centru za trafostanicu?

– Zašto se ignorirao referendum ukoliko su građani odlučili, a Gradsko vijeće je prihvatilo njihove potpise kao da je referendum sproveden?

– Zašto se nije napravila izmjena Prostornog plana u kojemu bi se ucrtala nova lokacija trafostanice, nakon donošenja te odluke Gradskog vijeća?

Za najbitniji odgovor o stvarnim rizicima štetnog zračenja kojima su potencijalno izloženi gotovo svi građani, bojimo se da će odgovor doći s godinama. Pozitivan za nas, nadamo se.

 

Ljubica Foškulo

Pločanski dnevnik