Aktualno

Top tema: TE u Pločama glavna priča u gradu

Termoelektrana je top tema u gradu, i gdje god da se pođe to je jedina tema razgovora. A kakvih sve priča ima, da zaboli glava. No, bolje je ne slušati kojekakve budalaštine i izmišljotine. Oni koji su pošli u Plomin, šute kao riba, od nikoga riječ da bih čula. Možda je tako i bolje. Ali mi smo zaštitari okoliša jako povezani, i puno pomažemo jedni drugima.  Tako sam već dobila kompletnu dokumentaciju o Plominu i svemu što ova TE donosi Labinštini, a te rezultate mi samo množimo sa tri, jer njihova je 500 MW, a naša 2×800 MW.

Naravno da su «zelene» kolege u Hrvatskoj ogorčene samom činjenicom da se u 21. stoljeću pokušava nametnuti takav jedan projekt, i da je na bilo kojem drugom mjestu, a ne u Pločama, ogorčenost je ista. Moji prijatelji – ptičice iz Istre puno su mi toga poslali, a jedna mi je aktivistica baš iz toga dijela Istre, između ostaloga, napisala:

«Ne znam kako je prošla prezentacija TE Plomina (“nečeg najboljeg što se građanima Labinštine moglo dogodit” – kako to oni vole prezentirat), ali upravo sam prošla po Plomin Luci i ispred restorana Riva vidjela bus i hrpu dobrih automobila DU i ZG registarskih tablica……» Poslala je čak i slike, ali ih, naravno, neću objaviti, jer svačije je pravo-od onih koji su pozvani, da odu i uživaju. Ali mi je doista žao da  kod nikoga od naših nije proradila svijest o tome što nam se (svima, i njima) sprema.


No, život ide dalje! Jedna samohrana, nezaposlena majka  jutros me ogorčeno pita (misleći da sam i ja išla u Plomin):  «Imate novca za autobuse i aute do Plomina, a našoj dici ne date participaciju  za autobus».

Ne mogu vjerovati da je grad tako ravnodušan  prema našoj mladosti, pogotovo ovakvima koji imaju samo jednoga roditelja, i to nezaposlenog, imaju želju da se školuju, ali nemaju novca za autobus do škole u Pločama. Meni je to strašno.

Ana Musa