Aktualno

TE Ploče glavna tema županijske skupštine

U susret sjednici županijske skupštine vijećnik Ivo Karamatić (SDP) održao je konferenciju za novinare na kojoj je upozorio na kobne posljedice po okoliš i ljude doline Neretve ukoliko se u Pločama izgradi termoelektrana na ugljen. Na početku sjednice također je tema bila izgradnja sporne Termoelektrane . Karamatić je zatražio da se o ovome izjasne župan, dožupanica i predsjednik skupštine.

“Taj monstrum će uništiti hrvatsku Kaliforniju. Da je projekt suprotan interesima županije govori i činjenica da su se protiv projekta digli i Opuzen i Metković, i Gradac i Trpanj, i Pelješac, a ne samo Ploče. Optužio je čelnika tvrtke Luka Ploče Energija Josipa Jurčevića da gura projekt suprotno volji lokalne zajednice.

Pozivao je građane da mu se pridruže u rušenju ove sulude ideje, a njegova kolegica vijećnica MOST-a Ana Musa kazala je kako su se građani angažirali iz svih slojeva, i stranački i nestranački.


“Županija nije dobila nikakvu službenu obavijest o izgradnji termoelektrane u Pločama. Kad službeno dobijemo takvu obavijest mi ćemo se izjasniti. Takva inicijativa mora proći izmjenu županijskog prostornog plana koji će prihvaćati ova skupština. U načelu smo do sada prihvaćali ovakve inicijative te bi po tom išla studija o utjecaju na okoliš po čijim bi rezultatima znali je li ovaj projekt prihvatljiv ili ne. Županijska skupština ne može se unaprijed izjašnjavati o ovom projektu”, kazao je Župan dodajući kako nije stručnjak za termoelektrane te o TE u bilo kojoj zoni u Županiji mora proći zahtjevnu proceduru.

Dožupanica Vučković kazala je kako je Ivo Karamatić obavijestio o toj inicijativi. Kazala je kako je županija odlučila biti “zelena”, ali da svakom investiroru treba omogućiti demokratsko izlaganje projekta, prenosi dubrovniknet.hr.