Aktualno

Stigla gripa! Dosad nije bilo težih kliničkih slučajeva

I u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vlada epidemija gripe, a dosad je prijavljeno 230 slučajeva. U prošlom tjednu, od 26. prosinca do 1. siječnja, zabilježeno je 168 slučajeva virusa gripe, i to 70 u Dubrovniku, 62 u Metkoviću, 20 u Pločama i 16 u Korčuli, kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Tjedan prije, bio je zabilježen 41 slučaj, ali samo u Dolini Neretve.
– Stvarni broj oboljelih je sigurno dva do tri puta veći, jer se dio njih ne javi liječniku ili ih sami liječnici ne prijave Službi za epidemiologiju. Zasad nije bilo težih kliničkih slučajeva koji su zahtijevali bolničko liječenje, barem do jučer – kaže epidemiolog, dr. Ljubić.

Najviše prijavljenih je u dobnoj skupini između 30 do 64 godine, koji se najmanje cijepe. U starijoj dobnoj skupini, kod koje je procijepljenost najveća, najmanje je slučajeva gripe.

Cijepljenje protiv gripe krenulo je početkom studenoga. U našu županiju stiglo je 5.520 doza cjepiva i gotovo sve količine su potrošene. Zainteresirani se još mogu javiti svojim izabranim liječnicima, a ukoliko kod njih ne dobiju cjepivo, mogu se javiti u Zavod za javno zdravstvo. Još uvijek nije kasno za cijepljenje, kaže dr. Ljubić, pa napominje kako je to najučinkovitija preventivna mjera.

Prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo, u prevenciju spada unos hrane s dovoljno, boravak na svježem zraku, bavljenje fizičkim aktivnostima, treba izbjegavati zatvorene prostore i gužve, pokušati izbjegavati bliske kontakte s bolesnim ljudima, prati ruke redovno sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja, mogu se koristiti i dezinficijensi na bazi alkohola, prekriti nos i usta maramicom u slučaju kašljanja ili kihanja, baciti maramicu u smeće poslije korištenja, piti što više tekućine i pokušati održati kontrolu nad stresom.

dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime