Aktualno

STIGLA CIKLONA JADRANKA Kiša sadrži afrički pijesak, olujno jugo u Dalmaciji, usred noći 20 stupnjeva

Prvi sati petka donose vrlo vjetrovito vrijeme na Jadranu, a u Dalmaciji se dosežu prvi olujni prosjeci vjetra.

Tako je u 1 sat iza ponoći Split dosegao olujni prosjek od 20m/s, uz udar do 112 km/h, a vrlo vjetrovito je i drugdje. Uz snažno jugo došlo je i zamjetno zatopljenje. Dok su jučer čak i danju temperature bile ispod 15 stupnjeva, u drugom dijelu noći dio obale i otoka je dosegao čak 20 stupnjeva Celzijusa, a ponegdje je ta vrijednost i malo premašena.

Temperature zraka u 1 sat iza ponoći (Pljusak.com)

Rezultat je to dolaska izrazito tople zračne mase podrijetlom sa sjevera Afrike, nošene snažnim južnim visinskim vjetrovima. Centar ciklone nalazi se nad zapadnom Sredozemljem, no postupno će se premještati prema Jadranu uz postupno popunjavanje. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim prigodno, povodom postavljanja prvog državnog meteorološkog radara na Jadran, nazvao Jadranka.


Zbog dolaska afričke zračne mase, već je tijekom četvrtka bilo pojave kiše koja sadrži afrički pijesak. To se najviše primijeti prilikom slabih i povremenih oborina, kada takva oborina ostavlja tragove po nekim površinama, osobito po automobilima. Kiša će i tijekom petka sadržavati koncentraciju pustinjskog pijeska.

Zbog juga se u petak ujutro očekuju poremećaju u pomorskom prometu, a DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm za dio Jadrana zbog juga izdao narančasti stupanj upozorenja. Dobro vijest je da će jugo posvuda popodne naglo slabiti.

Oblačno uz kišu, a ponegdje i jače pljuskove bit će tijekom petka. Lokalno će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro će puhati jako jugo s olujnim udarima, popodne će slabiti i navečer okrenuti na slab do umjeren levant. Jutro osjetno toplije, najviše dnevne temperature od 13 do 21°C.

U subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Bit će dosta suhog vremena, ali će i dalje biti povremene slabe kiše ili pokojeg pljuska. Vjetar većinom umjeren, izmjenjivat će se levant i jugo. Zadržat će se relativno toplo.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u nedjelju. Iako će veći dio dana biti suho, ujutro će kiše biti na sjeveru Dalmacije, a popodne tek lokalno u srednjoj i južnoj. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Zadržat će se toplo, prognozira Dalmacija danas.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime