Aktualno

RJEŠENJE NA POMOLU: Napušteni brod u blizini luke Ploče dobiva novog vlasnika?

Višemjesečna agonija posade broda ‘Lucky Ned’ koji stoji napušten četiri milje od luke Ploče navodno se približava kraju. Romano Perić iz Ureda sindikata pomaraca Hrvatske u Dubrovniku kazao nam je kako će brod navjerovatnije uzeti novi vlasnik, burzovni mešetar iz Grčke.

Detaljnije informacije zasada nismo mogli dobiti obzirom da novi vlasnik tek krajem tjedna dolazi u Ploče kako bi završio pregovore. Međutim, saznali smo ono najbitnije, a to je da je posadi broda, koja je mjesecima bila bez plaće, napokon uplaćen jednomjesečni iznos.

Prva plaća nakon dugo vremena sigurno je obradovala članove posade, posebice sedam Pakistanaca koji su nam kad smo ih podsjetili na brodu kazali kako plaću od 620 dolara nisu dobili mjesecima.


‘Ako ja ne radim cijela moja obitelj je gladna. Doslovno gladna’, potužio nam se bio Nisar Muhammad dodajući da ako plaća ne počne stizati redovno biti će prisiljen ispasti dvoje, od petero djece, iz škole.

Članovi posade i kapetan Ukrajinac Dvoretskyi Anatolli, kojemu je ovo bilo prvo putovanje u ulozi kapetana, u situaciji da plutaju Jadranom našli su se nakon što je brod napustio tadašnji vlasnik Ned Shipping SA iz Pireja. Nije novost da vlasnici napuštaju svoje brodove ne mareći u kojoj se zemlji nalaze i što će dalje biti s njima, međutim ono iznenađujuće u ovoj situaciji je bila nesebična pomoć okoline, istaknuo nam je bio kapetan.

‘Sreća u nesreći je što smo ostali napušteni na ovom području Europe’, smatra kapetan koji je iznimno zahvalan svima koji su pružili pomoć.

Podsjetimo, na brod je nekoliko puta stizala hrana i voda, te SIM telefonske kartice kako bi se posada mogla javiti svojim obiteljima. Naimirnice u vrijednosti od sedam tisuća kuna prikupili su građani Ploča na inicijativu Crvenog križa Ploče, a uz njih heroji su bili i članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, eko brodica Pomorskoga servisa Luke Ploče te pojedini privatnici koji su prenijeli hranu do broda.

‘Volio bi da netko kupi brod, ali znam da je lista dužnika ogromna’, kazao nam je onda sav očajan kapetan a izgleda da će mu molitve biti uslišene i da će uskoro svoj brod i posadu moći odvesti kući, natrag u Grčku, i to već krajem idućeg tjedna.

‘Novi vlasnik, čije podatke još uvijek ne smijem spominjati obzirom da svi papiri nisu potpisani, bi trebao doći krajem tjedna na pregovore sa Lučkom upravom i kapetanom, nakon čega bi trebali isploviti natrag u Grčku’, potvrdio nam je Perić.

 

brod1

foto: Ana Pavlović/portaloko.hr

AP