Aktualno Kultura

Prosvjed u Pločama: Nećemo mandarine s okusom žive

Ne za TE

Više od 1500 Neretvana, Pelješčana, stanovnika Makarskog primorja, Korčule, okupilo se u petak navečer u Pločama na sveneretvanskom prosvjedu protiv izgradnje termoelektrane na ugljen.


„Nećemo mandarine i Plavac mali sa okusom žive“, „Azbest je trovao mene a TE moju djecu“, „Čist zrak i more“, „Oćemo disati“, „Bolje krepat nego molat“, samo su neki od transparenata sa kojima su okupljeni ispred pločanske crkve Kraljice neba i zemlje termoelektranu na ugljen pokušali ispratiti u povijest.

Službeni skup je započeo intoniranjem Lijepe naše i minutom šutnje za poginule branitelje, a pločanski glazbenik Zoran Parmać je premijerno izveo skladbu „Prodavači magle“, posvećenu zagovarateljima Termoelektrane i ugljena koji su, kako je kazao zbog osobnog profita spremni gaziti preko leševa.

Zatim je Goran Komazin Meka tim istim poručio da se vrate u školu i ponove povijest jer „samo hrabri rađaju hrabre“.
– Mi hoćemo i želim ponosno živjeti od svoga rada. Ma tko god bio investitor ili velike interesne skupine poručujem im-makinte se od ove doline,ovih brda i ovoga mora, rezolutan je bio Meka.

Zdravlje građana je najvažnije i sa time su se složili svi sudionici skupa bez obzira na stranačko i političko opredjeljenje. Sve stranke doline Neretve i HDZ i SDP jedinstveni su kada je termoelektrana na ugljen u pitanje. Svi odlučno kažu NE.

A da je zdravlje građana itekako ugroženo potvrdio je energetski stručnjak dr. Stanko Uršić iznoseći dramatične podatke o štetnosti termoleketrane i ugljena, koji se po njegovim riječima izbacuje iz upotrebe svugdje u svijetu.

Zašto baš graditi u Pločama upitao se Uršić i nastavio:
– Na svijetu ne postoji niti jedan grad koji će bez otpora dopustiti termoelektranu. Onda se netko sjetio da u neretvi žive kokoši i budale i da bi ta ideja mogla proći ovdje u Pločama, kazao je nazvavši projekt termoelektrane „svinjarijom monstruma“. Po njegovim riječima u SAD-u je službeni stav da je čak 40 posto svih karcinoma posljedica izgaranja ugljena.

– Kada bi izgorjele dvije milijarde tona ugljena, koliko je planirano u Pločama imali bi četrdeset milijardi prostornih metara dima, visine kilometar a promijera dvanaest kilometara, slikovito je opisao dramatičnost situacije profesor Uršić, koji je uspio zaustaviti termoelektranu u Lukovom Šugarju. Osim dima veliki problem su živa i teški metali jer kad bi svi filteri ove termoelektrane radili izašlo bi iz dimnjaka deset kilograma žive što je dovoljno da se u pola Hrvatske ne može proizvoditi hrana.

A što će biti ako filteri ne budu radili kako treba, stotine kilograma žive i tone teških metala pa ćemo imati mandarine sa okusom žive i Plavac mali također da okusom žive, zaključio je profesor Uršić.

 

Tekst: Stanislav Soldo i Ante Šunjić
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.