Aktualno

Priopćenje pločanskog SDP-a vezano za Proračun Grada Ploča

U nastavku teksta donosimo priopćenje Miše Krstičevića, predsjednika pločanskog SDP-a koje prenosimo u cijelosti:

U petak su na Dnevnom redu Gradskog vijeća Ploča najbitniji dokumenti koje Vijeće donosi, a to je rebalans Proračuna za 2016. godinu i Proračun Grada Ploča za 2017. godinu. Poučeni iskustvom „predizbornog“ Proračuna iz 2013. godine koji je napravljen nerealno, štetno i bez ikakve brige za razvoj grada i dobrobit građana Ploča, jednostavno je komparirati ove dokumente u režiji političkog trgovca i manipulatora Vejića. Dužnost nam je unaprijed upozoriti na veliku štetu koji će isti, kad bude izglasan od strane Vejića i družine, donijeti.

Da podsjetimo, proračun za 2013. godinu kojim je Vejić predizborno obmanuo građane rezultirao je „minusom“ u gradskoj blagajni na kraju 2014. godine od 10 milijuna kuna. Posljedice političke trgovine Vejića plaćamo svi mi i plaćat ćemo, sudeći prema dokumentima koji se donose u petak, još i dugo. Ovogodišnjim rebalansom Proračuna Vejić uvodi Grad u sljedeću godinu s minus od cca 5 milijuna kuna, ali to nije sve: licimjerni gradonačelnik, da bi umanjio (jer se prekriti ne može) svoje katastrofalne rezultate, navodi da će u ovih 48 sati od tvrtke BIOM, kojoj je poslao ovrhu i naplatio cijelih 19 kuna, naplatiti još cca 2.5 milijuna kuna komunalnog doprinosa iako je izvjesno da je s krahom proizvodnje biodizela u Hrvatskoj i ovaj projekt propao i do daljnjeg se neće realizirati. Sve to nas građane Ploča, čijom imovinom rukovode Vejić i družina, dovodi na razinu minusa od cca 7.5 milijuna kuna na kraju godine.


No, da su minusi i katastrofalno stanje financijske imovine Pločana Vejiću nebitni, jasno se vidi iz plana Proračuna za 2017. godinu. Planiran je na cca 36.5 milijuna kuna. Kad znamo da je nekoliko zadnjih proračuna bilo oko 25 milijuna kuna, jasno je da je u igri 10-ak milijuna kuna građana Ploča koje je Vejić namijenio za svoju izbornu trgovinu. To što trošenje neće biti pokriveno prihodima i ostavit će ogroman dug u gradskoj blagajni, nije Vejiću bitno ako i dalje može „istresti“ iz zajedničke blagajne za svoje ortake, kao što je nedavno iskombinirao sa gospodinom Dugandžićem 200 000 kuna dodatno za značajan rad i doprinos istoga u razvoju Grada. Nekoliko stavki je bitno ekstrahirati: komunalni doprinos je planiran na oko 5 milijuna kuna, a predviđena je naplata za projekte termoelektrana na sječku te Bioma. Licimjerni financijski čarobnjak Vejić misli 2 puta naplatiti komunalni doprinos od Bioma, jednom u Proračunu za 2015. Godinu, a drugi put u proračunu za 2016. godinu. Pored toga, planira se uprihoditi i 7 milijuna kuna od prodaje zemljišta u poslovnoj zoni te par milijuna kuna dobiti od Europske unije. S obzirom kakva je poduzetnička klima koju je Vejić kreirao (sjetimo se kako je svojevremeno preko parcele poduzetnika koji je planirao razvoj projekta „slučajno ucrtao“ cestu pa je isti projekt stao), ne razumijemo taj optimizam u kreiranju proračuna. Pored toga, niti sredstva od poreza na dohodak nisu planirana konzervativno s obzirom na najavu povećanja neoporezivog dijela osobnog dohotka. Jasno je da je planirani Proračun Grada Ploča za 2017. godinu čista obmana i politička manipulacija Vejića koja će prema procjenama dovesti do dodatnim barem 15-ak milijuna kuna minusa.

Da se Vejićeva nesposobnost i licimjerje ne mogu sakriti, jasno pokazuje i predzadnja točka Dnevnog reda ove sjednice, a to je davanje suglasnosti za kratkoročan kredit od 1.5 milijuna kuna. Potreba za ovim kreditom, koja se javlja zadnjih godina, izravna je posljedica onog „predizbornog bahaćenja i trošenja nezarađenog“ iz 2013. godine kakvo se planira i u Proračunu za 2017. godinu.

Poštovani Pločani, godišnji proračun se može promatrati kao ”osobna iskaznica“ grada. Iz njega se vidi koliko je vlast maštovita, što želi i ima li viziju razvoja ili pristupa politici stihijski, populistički, s interesom ili bez interesa za dugoročna pitanja. Sve ovo navedeno jasno pokazuje da nas sutra Vejić i družina vode još jedan korak dublje u propast pokušavajući našim novcem kupiti svoje pozicije.

Pogodovanje pojedincima na političkim funkcijama treba prestati. Vrijeme je za promjene i Grad Ploče treba i zaslužuje ljude progresivnih ideja koji vlastite pozicije unapređuju samo plimom koja sve brodove ravnomjerno uzdiže.

Mišo Krstičević