Aktualno

Pretovar bojnih otrova u Pločama?

Ne želim dizati paniku, ali danas sam iz vrlo pouzdanog izvora saznala da postoji mogućnost da se u Pločama pretovaruju tvari od kojih su Sirijci proizvodili kemijsko oružje. Naime, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović  i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić složili su se da prihvate molbu SADa i UNa što  je odbila čak i Albanija, a uz nju  odbile su, navodno i Norveška, Turska, Grčka, Italija i Belgija. Ali Hrvatska ne bi bila Hrvatska da to nije prihvatila.

Naravno da se pretovar ne može događati u Zagrebu, a kako Rijeka ima vrlo jaki lobi u ovoj Vladi, normalno da su odmah otklonili mogućnost da se pretovar organizira u toj luci. Split je već podigao silnu graju da oni to neće prihvatiti, i što onda ostaje? Ploče!!!  A  pretovarat će se metilfosfonil difluorid (DF reagens) i izopropilni alkohol čijim  miješanjem nastaje sarin, najjače kemijsko oružje ikad upotrijebljeno u ratu. E, to žele sa specijaliziranog američkog broda  prekrcavati u našoj luci – a pitanje je  zašto baš kod nas, a ne u Siriji ili Americi. Iz Ploča bi to užasno  smeće, navodno, išlo na uništavanje  na Atlantik. Otrovi stižu brodom, pa ako država i dalje  bude krila destinaciju,  kad dođe u Ploče prepoznat ćete ga po oznaci  MV Cape Ray.  Iz Sirije će brod isploviti koncem siječnja ili početkom veljače.

Kako ovaj cijeli problem rješava država (na čiju štetu?), naravno da ni gradonačelnik Ploča  ne zna za to, niti ga je itko obavijestio (pitala sam ga), a vjerujem ni župan kojega ću u ponedjeljak na Županijskoj skupštini to upitati. I što će se dogoditi  ako dođe do incidenta s ovim opasnim kemijskim supstancama, za što Hrvatska nije opremljena.


Ana Musa