Aktualno

Predstavljanje knjige “Feministička čitanka” u Narodnoj knjižnici Ploče

U utorak 6. veljače u 18 sati u Narodnoj knjižnici Ploče održat će se predstavljanje knjige “Feministička čitanka”. Knjigu će predstaviti same autorice dr. sc. Damirka Mihaljević, izvanredna profesorica i dr. sc. Martina Planinić, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Knjiga Feministička čitanka nastala je iz želje da se u javnom prostoru aktualiziraju feminističke teme.

U današnje vrijeme feminizam se vrlo često ne razumije ili se razumije pogrešno, a nerijetko kod određenog dijela javnosti  izaziva zazor i strah.


To pokazuje da se o feminizmu malo zna ili da ono što se zna počiva na subjektivnim  i paušalnim ocjenama koje se predstavljaju kao spoznajne. Feminizam je moguće shvatiti samo ukoliko postoji određeno znanje o povijesnom razvoju kritike i programa za sociopolitičke promjene u statusu žena u različitim kulturama.

Knjiga znakovitog naslova Feministička čitanka nastala je upravo iz želje da se feminizam identificira kroz povijest  ženskih sloboda (političkih i građanskih prava)  što je u osnovi pretpostavka razumijevanja  feminističke kritike aktualnih društvenih procesa. Cilj  je senzibiliziranje čitatelja o feminističkom diskursu i diskrimacijskim praksama oko nas koje reproduciraju žensku opresiju nekada otvoreno ali često vrlo suptilno i eufemizirano tako da je mnoge žene i ne prepoznaju.

Javni medijski i politički prostor je zapravo najbolji orijentir stvarne društvene pozicije žene u određenom društvu. Moglo bi se reći da  dijagnostika diskriminacije žena i odnosa među spolovima vodi u javni prostor jer je u  pozadini uvijek pitanje moći. Diskriminacijske pojavnosti u javnom diskrsu se često  prihvaćaju kao normalne ili se relativiziraju što  predstavlja podrivanje  demokratskih institucija i kršenje ljudskih prava žena.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime