Aktualno

PP Metković i PP Ploče – jučer prijavljene tri online prevare

U prvoj zaprimljenoj prijavi oštećeni je prijavio kako je, putem oglasa na društvenoj mreži, naručio mobilni uređaj koji je platio 380 eura, ali mu ga prodavač nije dostavio i više mu se ne javlja zbog čega je shvatio da je prevaren i slučaj je prijavio policiji.


U drugoj zaprimljenoj prijavi oštećena mlađa ženska osoba je navela kako je putem društvene mreže oglasila prodaju haljine. Na oglas se javila osoba s kojom je stupila u kontakt i dogovorila prodaju i koja joj je poslala link za potvrdu narudžbe uz koje je tražila i podatke njene bankovne kartice.

Nakon što je ustupila tražene podatke oštećena je uvidjela kako joj je s bankovnog računa skinut novčani iznos od 235,70 eura te je slučaj prijavila policiji.

U trećem je slučaju oštećena policiji prijavila kako je, putem internetskog oglašivača, objavila oglas za prodaju svoje haljine za 100 eura, na koji se javila osoba s kojom je dogovorila kupnju.

Uplatu traženog iznosa su dogovorili putem aplikacije za novčane transakcije, a kada je oštećena dostavila podatke svoje bankovne kartice radi uplate traženog iznosa, shvatila je da joj novac nije uplaćen, već joj je s računa dignut isti taj iznos zbog čega je shvatila da je prevarena i cijeli je slučaj prijavila policiji.

U tijeku je kriminalističko istraživanje za sva tri prijavljena slučaja.

“Savjetujemo sve one koji na takav način kupuju ili prodaju, tom prilikom ne daju povjerljive podatke koji se nalaze na bankovnim karticama, pogotovo kod za verifikaciju (CVV/CVC broj) koji se nalazi na poleđini i koji je potreban kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna.

Isto tako, možete biti žrtva ukoliko kupujete putem stranica za oglašavanje i nakon ostvarenog dogovora za trošak dostave od napadača dobijete jedan od pripremljenih linkova koji nalikuju na linkove dostavnih tvrtki koji djeluju na području Hrvatske, dok je u biti riječ samo o načinu na koji počinitelji dolaze do podataka o bankovnoj kartici, a potom i vašeg novca.

Ukoliko kontaktirate stvarnu dostavnu službu, utvrditi ćete da ista nema navedeni način rada, odnosno da od svojih korisnika ne traži bankovne podatke”, poručili su iz PU DNŽ.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime