Aktualno

POTVRDILA EPIDEMIOLOGINJA U Zagrebu je počela epidemija ospica

U Zagrebu, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske definitivno je krenula epidemija ospica, potvrdila je Indexu epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Do sad u Zagrebu laboratorijski potvrđeno devet slučajeva, dvoje na RTL-u

„U Zagrebu je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva ospica, ne računajući još dva uvezena slučaja s početka godine koji nisu bili povezani“, rekla je Pem Novosel za Index.


„Ovdje se radi o našim građanima od kojih su neki povezani, dok se za druge povezanost ne može utvrditi. Dobar dio od 11 oboljelih dolazi sa šireg područja općine Trešnjevka, tako da je moguće da su se zarazili u nekom javnom prijevozu ili u nekom trgovačkom centru. No to su za sada samo pretpostavke. Dvije osobe zaražene su u TV kući RTL, a doznali smo da ondje postoji još jedna osoba sa sumnjom na moguće ospice. Također postoji sumnja da bi mogao biti zaražen jedan tinejdžer u jednoj školi. No za to još nemamo potvrdu, a budući da je klinička slika toliko općenita, nezahvalno je govoriti o tome kao o slučajevima sve dok nema laboratorijske potvrde“, tumači Pem Novosel.

U cijeloj Hrvatskoj potvrđeno 35 oboljelih

U Hrvatskoj se, zajedno sa zagrebačkim slučajevima, bilježi ukupno 35 oboljelih. U to nisu uračunati današnji potencijalni slučajevi, za koje još nema potvrde.

„Od toga je 14 zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, šest u Brodsko-posavskoj, a ima ih i u Zadru i u Dubrovniku. U te brojeve uračunati su i importirani slučajevi. Za većinu zaraženih nije poznat cjepni status. Procijepljenost je u Zagrebu uglavnom dobra, kreće se oko 95%, no ipak ima sve više onih koji zbog utjecaja antivakcinalista odbijaju cijepljenje. Za sada nema širenja ospica među djecom. Problem je u tzv. džepovima necijepljenih, kada se na okupu nađe više necijepljenih pa se bolest lako širi “, tumači naša epidemiologinja.

Očekuje se da će broj infekcija rasti

Kaže da, na sreću, za sada nema težih slučajeva koji bi završili hospitalizacijom, no očekuje se da će broj infekcija u narednim tjednima rasti. Mada se još ne može govoriti o nekoj epidemiji većih razmjera, tumači, porast broja oboljelih takav da se može nazvati početkom epidemije.