Aktualno

Poskupljenje vrtića u Pločama: Saznajte koliko ćete ubuduće plaćati čuvanje mališana

Djecji vrtic Ploce
U postupku je finaliziranje odluke o poskupljenju cijena Dječjeg vrtića u Pločama, koji će se ubuduće plaćati nešto više nego do sada. Saznali smo koliko će točno iznositi nove cijene i što je razlog ovakvoj cjenovnoj korekciji.

‘Istina je da će poskupiti boravak djece u Dječjem vrtiću u Pločama, čekamo zaključak i konačnu potvrdu iz Ureda gradonačelnika i Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti grada Ploča’, potvrdila je ravnateljica navedenog vrtića, Sanda Zekaj.

Prema informacijama koje smo dobili, cijena će za roditelje u finalnom postupku porasti za oko 100 kn na mjesečnoj bazi. Tako će oni koji su do sada uz gradsku subvenciju izdvajali 565,50 kn mjesečno za boravak djece od 10 sati, isti plaćati 668,00 kn, dok će za boravak od 6 sati, umjesto dosadašnjih 350,00 kn, roditelji uskoro morati izdvajati 454,73 kn.

Razlog povećanja cijena, ravnateljica opravdava činjenicom da se od 2005. godine nije provodilo usklađivanje prihoda i rashoda prilikom kojeg se izračunava ekonomska cijena vrtića, za razliku od ostalih vrtića na području županije koji su već prije uskladili cijene s povećanim troškovima što su uslijedili zadnjih nekoliko godina. ‘Troškovi su nam porasli u zadnjih nekoliko godina u dosta segmenata. Konkretno, ove godine su uvećani rashodi za zaposlenike, a i povećani troškovi održavanja ovako starijeg objekta se prirodno nameću, stoga smo uistinu išli do krajnjeg maksimuma s odgodama ove korekcije cijena’, navodi ravnateljica.


Istodobno, grad Ploče je na sjednici Gradskog vijeća krajem prosinca donio odluku po kojoj će roditelji, umjesto dosadašnjih 40% iznosa ekonomske cijene, plaćati 37 % ekonomske cijene, čime se ipak malo ublažio udarac ove korekcije. ‘Moram reći da smo i s ovim uvećanim novoformiranim cijenama i dalje najjeftiniji u županiji’, naglasila je ravnateljica Sanda Zekaj.

 

Tekst: Ljubica Foškulo, www.dubrovackidnevnik.hr
Foto: screenshot s www.djecji-vrtic-ploce.hr