Aktualno

Poljoprivrednici liječe izranjene plantaže. Pogledajte koja zaštitna sredstva preporučavaju agronomi

Nakon katastrofalne tuče koja je pogodila okolicu Metkovića uništivši brojne nasade voća i povrća (tikvica, lubenica, pipuna, brsaka, smokava) poljoprivrednici zbrajaju štete ali i nastoje spasiti barem nešto od usjeva. Kako bi se spriječilo ili barem smanjilo širenje biljnih bolesti poglavito na trajnim nasadima potrebno je primijeniti zaštitna sredstva. Na nekim pozicijama koje su manje stradale neki usjevi će se obnoviti ali većina povrtlarskih kultura je potpuno uništena, posebno su stradale kasnije sorte lubenica.

Za zaštitu plantaža lubenica i dinja preporučuje se primjenti Ridomil R, Ortiva top, Domark, Topas, Infinito u kombinaciji sa biostimulatorima nećemo navodit koji jer ih ima dosta. Za tikvice ide Switch Domark, Nativo zbog teuleži i pepelnice, pojašnjava nam agronom, Milan Franić. Pogođene su i plantaže bresaka. Na breskvi je prvenstveno potrebno suzbiti trulež nakon oštećenja što se može bakarnim pripravcima te još Switch, Delan, Difcor, Geoxe, Teldor. Obavezno je potrebno dodati biostimulatore sto je moguće prije da rane zacijele kako bi se stabla očuvale za iduću sezonu.

Na plantažama bresaka je veoma velika opasnost od razvoja monijlije fruticole koja može zaraziti cijela stabla i uzrokovat propadanje u narednim godinama.


Tekst i foto: Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime