Aktualno

Pobuna u Vrgorcu: HAC radna mjesta puni ljudima iz Zagreba

Hrvatske autoceste odustale od zapošljavanja na novoj dionici do Ploča
Kad su prije mjesec dana Hrvatske autoceste raspisale javnu nabavu za tvrtke koje bi im trebale pribaviti 80 radnika diljem Hrvatske, mnogi su tada u Vrgoračkoj krajini s velikom nadom i posebnom pozornošću iščitavali “Slobodnu”, koja je jedina to i objavila.

Razlog je, naravno, to što su Hrvatske autoceste tražile 38 radnika za vrgorački Centar za održavanje i kontrolu prometa na Ajdanovcu, vrijedan 25 milijuna kuna, u čijoj bi nadležnosti trebala biti iznimno zahtjevna nova dionica autoceste od Ravče do Ploča. Veliki broj Vrgorčana ponadao se tada kako će nakon godina lutanja po Zavodu za zapošljavanje konačno riješiti svoju egzistenciju i pronaći posao u svome kraju.

Rok pred Božić
No, čini se da je njihova nada kratko trajala jer je, prema neslužbenim informacijama, Nadzorni odbor te tvrtke odbio zahtjev Uprave za dodatnim angažiranjem radnika preko agencija. Opravdanje za takvu odluku je tvrdnja kako je to skupa opcija, a uz to u HAC-u već postoji višak radnika, koji bi se trebao preraspodijeliti na nova radna mjesta, posebno nakon spajanja s Autocestom Rijeka – Zagreb.


Budući da Hrvatske autoceste prolaze kroz proces restrukturiranja, zbog viška radne snage nisu mogle javnim natječajem tražiti nove zaposlenike. Nekoliko puta smo zbog ovog slučaja kontaktirali HAC-ov Ured za odnose s javnošću, no ljubazne djelatnice kazale su nam kako nemaju konkretnih odgovora u vezi s tim, te istaknule da ćemo odmah biti upoznati sa svim novostima kad se o tome bude nešto više znalo.

Dionica autoceste Vrgorac – Ploče, prema nekim najavama, trebala se otvoriti do kraja studenoga, no taj je rok pomaknut do pred Božić. Kako će u međuvremenu, u samo 20 dana, HAC pronaći 38 radnika za Centar za održavanje i kontrolu prometa u Vrgorcu, te 20 blagajnika za rad na naplatnim postajama “Čarapine” i “Karmatiće” pokraj Metkovića, to vjerojatno samo znaju u upravi te tvrtke.

Međutim, postoji mogućnost da HAC jedan dio svojih radnika prebaci iz unutrašnjosti Hrvatske u Vrgorac, kao što je bio slučaj i prigodom otvaranja sličnih centara u Dugopolju i Zagvozdu na početku rada tih dionica, ali to je trajalo samo nekoliko mjeseci. Tada su ti radnici bili smješteni u tamošnjim centrima.

Prema našim saznanjima, u ovom trenutku u tim dvama dalmatinskim centrima autoceste nedostaje radnika na pojedinim mjestima, pa ne postoji mogućnosti da ih potrebni broj prijeđe raditi u Tinov grad. Kako za ovu tešku dionicu trebaju dobro obučeni ljudi, varijanta o dolasku radnika iz okolice Zagreba dosta je izvjesna.

Planira se prosvjed
Međutim, u ovom slučaju postoji mogućnost da oni ostanu tu raditi do daljnjeg, odnosno dobiju premještaj na neodređeno vrijeme s obzirom na situaciju u HAC-u.

Kad se po Vrgoračkoj krajini proširila vijest da od novih 38 radnih mjesta neće biti ništa za lokalno stanovništvo, svi su se digli na noge. Treba istaknuti kako su Vrgorčani najslabije prošli prigodom zapošljavanja na Dalmatini, nisi imali ni sreće, a ni jaki lobi kao neka druga mjesta uz autocestu da zaposle svoje ljude na naplatnim postajama i centrima, kao što su to drugi činili.

Naime, jedno vrijeme bilo je nepisano pravilo u HAC-u da se lokalnom stanovništvu, zbog niza razloga, treba dati prednost pri zapošljavanju, ali s tom praksom se stalo kad se došlo do ovog gradića. Tako na naplatnim postajama “Ravča” i “Vrgorac” najmanje radi Vrgorčana, a sad će vjerojatno ostati bez posla i u Centru za održavanje i kontrolu prometa.

Stoga ne čudi što političari namjeravaju zatražiti izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća zbog ove situacije. Akciju su pokrenuli vijećnici Nezavisne lista mladih, a podržale su je i vijećnici HDZ-a, SDP-a, HSP-a AS i HSS-a. Cijelo mjesto se ujedinilo, nakon dugo vremena.

– Veliki broj naših sugrađana namjeravao je tu pronaći posao. No, prema svemu sudeći, od toga neće biti ništa. Zato smo pokrenuli inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća. Sve političke strukture dale su nam podršku. Sjednica bi se trebala uskoro održati – kazali su nam nezavisni gradski vijećnici Ivan Franić i Ante Pranić, te kandidat te liste za gradonačelnika na proteklim izborima Mirko Vuković.

Ne isključuje se ni mogućnost velikog prosvjeda.

Hvidra: Neće to tako proći!

Vrgoračke branitelje i građane izigrale su obje vlade, odnosno čelnici HAC-a, jer je dogovor bio da će se na naplatnim postajama i Centru za održavanje i kontrolu prometa zapošljavati lokalno stanovništvo. Grad nije izgubio samo 38 novih radnih mjesta, ostao je ukupno bez 80 mjesta u HAC-u.

Prema informacijama iz HAC-a, vrgorački centar trebao bi zapošljavati 70 ljudi, a već su u tišini prebacili 32 ljudi, no prešli smo preko toga računajući kako je dobro u ovom trenutku i 38 mjesta.

No, sad će nas ostaviti i bez toga, kad se tome pridoda da od 20 radnih mjesta na naplatnim postajama oko Vrgorca iz ovog kraja radi samo desetak ljudi, onda se dođe do brojke od 80, a znate što to znači za ovo mjesto. Katastrofu! Međutim, neće im to baš lako proći – istaknuo je Ante Šalinović Mikula, predsjednik vrgoračke Hvidre.

slobodnadalmacija.hr