Aktualno

Pločani u Škabrnji i Vukovaru

Nakon cjelonoćnog putovanja poslije kojeg su razgledali muzejski postav u podrumu bolnice i središte grada Vukovara, Pločani su ugošćeni kod Ane i Vlade Muse, gdje im je poslužena i okrjepa.

Potom su članovi Udruge branitelja Grada Ploča u prostorije Osnovne škole Blago Zadro u Vukovaru iskrcali doniranih oko 1500 kg mandarina, uz pomoć učenika i djelatnika Škole. Večer ranije, jednako velika donacija predana je i u Osnovnoj školi u Škabrnji. Popodne će se preostali dio doniranih mandarina podijeliti na ostalim dogovorenim lokacijama.

Poslije kraćeg druženja s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Blago Zadro, Pločani su se poklonili životima i žrtvi ranjenika i osoblja iz vukovarske bolnice, mučki pobijenih 18. studenog 1991. godine od strane srbočetničkih ubojica na spomen obilježju stratišta na Ovčari, te obišli i spomen dom u kojem se, uz izlaganje osobnih predmeta pronađenih pri ekshumaciji iz njihove zajedničke grobnice, čuva uspomena na žrtve.


Umjesto da Vukovar bude najpoznatiji po ostacima više od dva i pol tisućljeća stare vučedolske kulture, vodotoranj je najpoznatiji i najuočljiviji ostatak manje od dva i pol desetljeća starog četničkog divljaštva i nezaobilazna točka svake posjete Vukovaru. Tko dobronamjeran želi vidjeti, vidjet će još uvijek desetke malih vodotornjeva razasutih po ljepotanu s ušća Vuke u Dunav.

Poslije večere u Lovačkom domu Orao, Pločani su svojim domaćinima, braniteljima iz Vinkovaca, predali mandarine koje će biti uručene dječjem vrtiću u Vinkovcima, te ih pozvali na neretvansku večeru koju će Pločani sutra organizirati.

 
Tekst: Goran Kovač
Foto: Ivan Križanović