Aktualno

Pločani, za gradnju termoelektrane postavite svoje uvjete

Hoće li Hrvatska izgraditi termoelektranu u Pločama ili će ustuknuti pred žestokim otporima lokalnog stanovništva gradnji takvog “ekološkog monstruma” na ušću Neretve?

I to unatoč uvjerljivim dokazima stručnjaka da će se ovaj dio Hrvatske vrlo brzo suočiti s vrlo ozbiljnim energetskim problemima jer bez uključivanja u elektroenergetski sustav jednog novog stabilnog izvora struje – a to nisu ni hidro, ni vjetro, ni solarne elektrane, jer ovise od izdašnosti vode, vjetra i sunca, nego termoelektrana, bilo na ugljen ili plin – HEP neće moći potrošačima u budućnosti osigurati kvalitetnu opskrbu strujom.

Time će biti ugroženi ne samo turizam i gospodarstvo, nego i široka potrošnja. Na tu činjenicu posljednjih dvadesetak godina upozoravaju energetski stručnjaci. Danas ukazuju na “olakotnu okolnost” da je Dalmacija izbjegla najavljivani energetski kolaps isključivo zbog stagnacije hrvatskoga gospodarstva i gašenja velikog broja industrijskih postrojenja u zemlji. Međutim, tako više ne ide.


TE je imperativ
Gradnja TE na ugljen ili plin Dalmaciji je imperativ. Ma koliko se svi odreda suprotstavljali takvoj investiciji. Uostalom, pod pritiskom javnosti svojedobno je iz prostornih planova Hrvatske izbrisana najavljena gradnja TE Ivinje na potezu između Vodica i Tisnoga. Iz današnje perspektive, čak i ako zanemarimo negativne učinke za turizam, to je razumljivo jer doprema ugljena na tu lokaciju, daleko od luke i željeznice, ekonomski je vrlo upitna.

Sličnu sudbinu doživjela je i lokacija Turski bok kod Rogoznice gdje lokalno stanovništvo nije htjelo ni čuti za nuklearku koja bi im ugrozila turizam. U međuvremenu je Hrvatski sabor uveo moratorij na gradnju NE, pa su takvi planovi pali u vodu.

Iz perspektive lokalnog stanovništva potpuno je razumljivo što žele TE daleko od svojeg dvorišta.

Na žalost, protivnici gradnje takvih energetskih objekata, poput Pločana, u startu prave veliku pogrešku. Izlaze na ulice i u korijenu sijeku takve planove, umjesto da od investitora traže dokaze da će TE biti građena po najnovijim ekološkim standardima kakvi se primjenjuju u najrazvijenim i ekološki osviještenim zemljama. Nije nepoznato da postoje takve elektrane u središtima velikih gradova koje ne samo da ne ugrožavaju arhitektonske vizure, nego i minorno zagađuju okoliš.

– Bez namjere da lobiram za ili protiv TE na Jadranu, protivnike izgradnje u Pločama bi trebalo podsjetiti na slučaj Dubrovnika iz 2009. godine, kada je zbog požara trafostanice cijelo područje grada i okolice četiri dana ostalo bez električne energije.

Život u gradu je gotovo zamro, situacija je stanovnike podsjetila na ratne devedesete, u gradu nisu radile trgovine, bolnice, benzinske postaje, škole, javne ustanove, vodovod, nije bilo grijanja, i to u vrijeme Božića, nije bilo javne rasvjete, praktički je bilo stanje elementarne nepogode – kaže inženjer Ivan Galetić, stručnjak za energetiku iz HT-a, član Elektrotehničkog društva Zagreb u kojem se specijalizirao na temu energetike, te član međunarodne komisije za standardizaciju.

Jasno je, nitko ne želi sličan scenarij u svojem gradu niti u Dalmaciji.

Strogi propisi EU-a
– Današnja tehnologija izgradnje i rada svake energane, pa tako i termoelektrane, takva je da jamči najviše standarde sigurnosti u radu i zaštiti okoliša, pa je strah od zagađenja prirode iracionalan, temeljen na dezinformacijama o štetnosti izgradnje.

Uz to, uvjeti i propisi zemalja članica Europske unije i stroga pravila o izgradnji termoelektrana onemogućuju scenarij kojim nas plaše protivnici gradnje, jer termoelektrane u našem susjedstvu su objekti s kojima živimo u simbiozi, budući da nam omogućuju komforan i lagodan život na koji smo navikli i kojega se ne bismo željeli odreći.

Galetić stoga iznosi na čemu Pločani trebaju inzistirati kad je u pitanju termoelektrana snage 1600 MW koja bi trebala biti smještena na 45 hektara u zaljevu Dobrogošće pokraj Ploča. Godišnje bi trošila 3,5 milijuna tona ugljena, a koštala bi 2,5 milijardi eura, te zapošljavala 350 radnika.

– Ovo bi trebali biti uvjeti za njezinu gradnju: kao prvo, osigurati zatvorene skladišne kapacitete za ugljen. Investitor mora predočiti precizne podatke o emisijama u zrak dušikovih i ugljikovih oksida, krutih čestica i sumpora, te ekspertize o mogućim posljedicama za zdravlje koje će dati medicina, kao i poljoprivredni stručnjaci.

Trebalo bi, također, zatražiti precizne odgovore struke kakve će posljedice za floru i faunu podmorja imati ispuštanje tople vode u more. I, napokon, gdje će i s kakvim posljedicama vlasnici TE odlagati 475 tisuća tona pepela, 68 tisuća tona šljake i 345 tisuća tona gipsa koji će se svake godine pojavljivati kao nusproizvodi.

Ako investitor ponudi rješenja, kao i način nadzora koji mogu zadovoljiti lokalno stanovništvo, nema nikakvog razloga da se bude protiv TE. Stav treba biti jasan: ako se ne budu poštovali takvi dogovori, TE se zatvara, a investitor može zaboraviti svojih 2,5 milijardi eura potrošenih u njezinu gradnju.

I Tesla je imao oponente

Prisjetimo se priče s kraja 19. stoljeća kada je naš zemljak Nikola Tesla izumio izmjeničan sustav proizvodnje i distribucije električne energije, a njegov poslodavac Edison to nije želio prihvatiti, pa je organizirao skupove diljem Amerike na kojima je demonstrirao opasnost izmjenične energije (što je istina) na način da je u strujni krug s izmjeničnom energijom stavio mačke, miševe, ptice, koje je tako proizvedena struja ubila.

Protivnici ne žele čuti protuargumente

– Protivnici izgradnje termoelektrana u svojem susjedstvu uglavnom koriste samo informacije koje idu njima u prilog i o drugim argumentima i iskustvima ne žele ni čuti, a kamoli razgovarati. To je pogrešno – kaže Galetić.
Jurčević: Imali bismo najmodernije postrojenje

– Opcija je najmodernija tehnologija, najmodernije postrojenje, bez obzira na cijenu izgradnje. Na isti ugljen i uz istu tehnologiju u Njemačkoj državi koriste i grade se danas i podižu postrojenja i ovog tipa, ove tehnologije. Ovo je vrhunac tehnologije koja je dosegnuta danas i bit će sigurno u trendu i aktualna sljedećih 20-30 godina – kazao je Josip Jurčević, direktor tvrtke “Luka Ploče energija”, investitora inicijative gradnje TE.

slobodnadalmacija.hr