Aktualno

OVOJ PROGNOZI RADUJE SE SAMO HEP Kiši se ne vidi kraj, u nedjelju će biti problema s bujicama. Otočani, pripremite se na probleme u prometu morem!

Čak 128 litara kiše po metru kvadratnom palo je do 1 sat iza ponoći u Zadvarju, podaci su mreže postaja Pljusak.com. U Hanu – Obrovcu Sinjskom palo je 107 litara kiše, Ljubitovica i Blato na Cetini dobili su po 91 litru, Tugare 88, Župa dubrovačka 82, Dugi Otok 77 itd.

No radi se tek o pukom početku izrazito nestabilnog, odnosno kišovitog razdoblja. Ciklone i fronte izmjenjivat će se nad našim područjem, pa prognostički modeli za dijelove Dalmacije predviđaju lokalno i preko 200 novih litara kiše po kvadratnom metru. Nema nikakve sumnje da će zbog toga doći do porasta vodostaja rijeka, a za vrijeme najjačih oborina moglo bi biti i bujičnih poplava, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Očekivane akumulirane količine oborina sljedećih 10 dana (ECMWF)


No, kiša nije jedna koja će stvarati probleme. Krajem nedjelje jačat će jugo koje će kulminirati u ponedjeljak i u noći na utorak kada će biti vrlo jako s olujnim, a ponegdje na moru i orkanskim udarima.

Međutim, izvjesno je da kišna “epizoda” neće završiti aktualnim tjednom. Ciklone će se nizati i sljedeći tjedan, donoseći nove oborine.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će češće biti ujutro, a krajem dana duža suha razdoblja. Puhat će umjereno, prolazno na moru pojačano jugo. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije jugozapadnjak. Temperature bez veće promjene, danju uglavnom od 17 do 22°C.

U subotu u početku izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja i dosta suhog vremena. Oblačnije tek kasno navečer kada će na moru biti i grmljavine. Ponovno će ojačati jugo, krajem dana bit će jakih udara. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Nedjelja će biti pretežno oblačna. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Mjestimice će biti vrlo obilnih oborina, i preko 70 litara po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru su mogući udari do 80 km/h krajem dana. Temperature malo više, danju uglavnom od 18 do 24°C.

Vrlo slično vrijeme očekuje nas sljedeći tjedan

Ponedjeljak će biti oblčana s kišom, pljuskovim i grmljavinom. Puhat će jako do vlro jako jugo s olujnim udarima koje će stvari probleme u prometu morem. Navečer su mogući orkanski udari na moru preko 120 km/h. Lokalno će i dalje biti obilnih oborina, temperature zraka većinom od 19 do 23°C.

U utorak i dalje nestabilno, i dalje povremeno uz kišu pljuskove i grmljavinu. Ipak, oborina će biti manje nego zadnjih dana, sunčanih razdoblja više, a jugo više neće imato olujne udare. Bit će relativno toplo.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu bit će u narednim danima.

Piše: Rade Popadić/Dalmacijadanas.hr

Foto: Martin Burić

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime