Aktualno

Obavijest voćarima!

Zbog velike količine oborina koje su pale proteklih dana potrebno je provesti usmjerenu zaštitu koštunjavih voćaka (marelice, breskve, nektarine, šljive, trešnje, višnje) od uzročnika truleži ploda (Monilinia spp.), šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum).

Za zaštitu od uzročnika truleži ploda primijeniti jedan od pripravaka: Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Geoxe, Signum. Navedeni pripravci imaju karencu 7 dana. Na trešnji i breskvi je registriran i Luna experince (k-3), na višnji (k-7).

U nasadima trešanja i višanja protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) moguća je primjena pripravka Syllit 544 SC ( K-14) te Luna experience (dozvola na višnji K- 3 dana) , Merpan 80 WDG (višnja k-21).


U nasadima marelica bresaka, marelica i nektarina protiv uzročnika šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) moguća je primjena pripravaka: Kastor (k-21), Scab 480 SC osim marelice (k-23), Merpan 80WDG ( marelica k-21).

U nasadima šljiva za zaštitu od uzročnika narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) registrirani su pripravci: Futura 50 W i Kastor P (K-21).

Prilikom primjene sredstava za zaštitu bilja voditi brigu o vremenu dozrijevanja i karenci pripravaka te shodno tome izabrati pripravke kraće karence .

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete (u kasnim večernjim satima) te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.
Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
Ilustracija: Freepik

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime