Aktualno

Obavijest maslinarima: Oborine koje su pale protekli tjedan utječu na razvoj maslina

Oborine koje su pale protekli vikend povoljno utječu na razvoj i povećanje leta odraslih jedinki na svim lokalitetima na kojima se prati pojava i dinamika populacije  maslinine muhe (Bactrocera oleae) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Maslinarima preporučujemo , ako dosad nisu ,postavljanje gotovih lovki Karate trap B u nasad – dozvola u ekološkoj proizvodnji.

Sukladno preporuci od 13.06.  podsjećamo maslinare na zajedničko djelovanje na određenom području  te provođenje mjere masovnog ulova maslinine muhe kako bi izlovili što veći broj odraslih jedinki prije odlaganja jajašaca u plod. 

Metoda masovnog ulova provodi se primjenom :

– pripravka Success Bait

Na leđnu prskalicu od 10-15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre Success Baita( 3-5 % otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u leđnu prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Prska se s krupnim kapima jedna grana s južne ili jugoistočne strane. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Tretirati u razmacima 14-21 dan.-dozvoljeno u eko proizvodnji.

– Buminala uz dodatak insekticida

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se krupnim kapima jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamak puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi. 

Zbog smanjenje učinkovitosti dijela sredstava za zaštitu bilja koja su registrirana u FIS-u  (djelatna tvar deltametrin ) kao i ukidanja registracija ,maslinari u zaštiti plodova masline od maslinine muhe učestalije  koriste glinu (kaolin). Upotreba kaolina ima dvojaku ulogu u zaštiti plodova: stvaranje tankog sloja čestica na maslinama zbog čega su takvi plodovi slabije vidljivi maslininoj muhi te je smanjeno polaganje jajašaca u takve plodove i nastanak patule , a glina ujedno djeluje povoljno na plod kod visokih temperatura. Preporučuje tretman glinom ponoviti nakon 30 dana , a u  slučaju kiše i ispiranja tretman kaolinskom glinom potrebno je ponoviti.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 Prema  Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime