Aktualno

NTF-u prijeti kolaps

NTF

Državna kompanija “Naftni terminali FBiH” (NTF) u Pločama mjesečno gubi 200.000 maraka zbog činjenice da 25.000 metara kubnih praznih skladišnih kapaciteta mjesecima nije uspjela iznajmiti, piše Dnevni avaz.

Otkaz Austrijanaca

Od ukupno 81.218, koliki je kapacitet NTF-a, iskorišteno je 56.250 metara kubnih. No, od toga tvrtka ne može pokriti sve troškove ove kompanije, kojoj sada prijeti financijska neizvjesnost.


Avaz navodi da su prije nekoliko mjeseci ugovore sa NTF-om o najmu skladišnih kapaciteta za naftne derivate raskinule austrijske kompanije “Sibex” i OMV. Upravo su ove tvrtke za korištenje rezervoara u Pločama godišnje plaćale 2,5 milijuna KM, što je osiguravalo stabilnost kompanije. No, od srpnja ove godine ovi skladišni kapaciteti su ostali prazni.

Iz izvora bliskih NTF-u Avaz saznaje, Uprava kompanije zajedno s generalnim direktorom “Terminala FBiH” Rasimom Kadićem pokušava pronaći novog kupca, ali ih koči Nadzorni odbor NTF-a, koji ne želi dati suglasnost za potpisivanje ugovora s tvrtkom “Maral”.

Izravna šteta

Kadić je prije nekoliko dana već obavijestio NO NTF-a da nedonošenje odluke može ugroziti ovaj ugovor i prihode po njegovom osnovu, što bi moglo imati katastrofalne posljedice po poslovanje “Terminala”, koji neće moći vraćati ni kredit od 15 milijuna KM podignut kako bi isplatili britanski “Deltagrip”.

U “Maralu” su pokazali interes za uplatu 220.000 eura predujma kako bi sklopili ugovor na dvije godine za unajmljivanje 25.000 metara kubnih skladišta. Ipak, NO navodno uvjetuje predstavnike ove tvrtke ugovorom na šest mjeseci te bankovnom garancijom za svaki mjesec. Druga strana odgovorila je da je to neprihvatljivo jer su svi ugovori NTF-a potpisani na dvije i više godina. Izravna šteta zbog nepotpisivanja ugovora bit će točno pet milijuna KM.

Podaci

81.210 metara kubnih ukupni kapacitet NTF-a
56.250 metara kubnih iskorišteno
25.000 metara kubnih nitko ne koristi
200.000 KM mjesečni gubitak NTF-a
5 milijuna KM gubitak za dvije godine
2,5 milijuna KM gubitak za godinu dana