Aktualno

NEZAPOSLENOST U ŽUPANIJI – U DOLINI NERETVE NAJLOŠIJA SITUACIJA! Iz Zavoda kažu: Očekivano!

U Hrvatskoj je trenutno preko 350 tisuća nezaposlenih, a ta brojka svakim danom sve više raste. Kolike su stvarne brojke, jer velik je broj i onih koji nisu prijavljeni HZZ-u ili su izgubili pravno na burzi može se samo pretpostavljati. Činjenica je da se s ovom brojkom odnosno hordom nezaposlenih jako teško boriti.
Situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kad se pogleda u cjelini je lošija nego lani, a prema podacima Zavoda najlošije je u Dolini neretve gdje je čak 12 posto više nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu.

Pročelnik područnog ureda Zavoda za zapošljavanje, Dasen Jasprica ističe kako je očekivan broj povećanja nezaposlenih u ovom razdoblju s obzirom na sezonski karakter. ‘Kao što i znate imamo najveći broj zaposlenih u sezoni preko 60 posto. Ove godine smo imali negdje oko 3500 ljudi zaposlenih u sezoni i to je 8 posto više nego prošle godine i toj brojci treba dodati negdje oko 1500 onih koji dolaze posredovanjem Zavoda iz drugih dijelova Hrvatske.’

Na koncu prošlog mjeseca evidentirano je 7626 nezaposlenih, u odnosu na prošlu godinu povećanje od 3,3 posto. Zanimalo nas je kakva je situacija po županijama.


Na području Dubrovnika uključujući Primorje i Konavle i sve što gravitira Gradu na koncu prošlog mjeseca zabilježeno je 2874 nezaposlenih i tu imamo smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 3,4 posto. Korčula broji 1378 nezaposlenih i bilježi rast u odnosu na lani od 2,4 posto. U Metković je 2587 nezaposlenih, što je povećanje više od 12 posto u odnosu na lanjsku godinu te je na širem području Metkovića najlošija situacija. U Pločama imamo 732 nezaposlene osobe što je također rast od pet posto u odnosu na prošlu godinu.’

Jasprica ističe kako imaju mjere poticanja zapošljavanja, ali da su one  sada privremeno zaustavljene te će se riješavati u sljedećoj godini od 5. studenog iz razloga što je kvota sredstava odobrenih i rezerviranih za ovu godinu istrošena na razini Hrvatske iako je bila znatno veća nego prethodnih godina.

 

PortalOko.hr