Aktualno

NEZADOVOLJNI RADOM ŽUPANIJE: Grad Ploče zahtijeva osnivanje Županijske lučke uprave Ploče

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, 29. 12. glasovima većine Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom zahtjeva od župana Dobroslavića i Županijske skupštine DNŽ izdvajanje luke „Ploče – Mala Pošta“ iz sustava direktnog upravljanja Lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije. Odlukom se zahtijeva osnivanje nove Županijske lučke uprave Ploče, radi upravljanja, gradnje i korištenja luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Grada Ploča.

Gradonačelnik Krstičević je pred sjednicu predložio nadopunu dnevnog reda sjednice sa navedenom točkom i zaključkom. Paralelno, klub vijećnika HDZ-a je također zatražio proširenje dnevnog reda sa istom točkom uz dodatak da sjednici prisustvuje netko iz grupe građana – korisnika vezova u lučici „Mala Pošta“.

U raspravi je vijećnik Josip Ostojić (SDP) klubu vijećnika HDZ – a rekao „da nema potrebe za politiziranjem, da „od stabla ne vide šumu“ te da je najbitnije da svi imju isti cilj – kontrolu nad naplatom, kategorizacijom i ulaganjem u lučicu Mala Pošta, da se ne stvaraju nepotrebne drame te da Zaključak predložen od strane Gradonačelnika sadrži sve potrebno za prvi korak u rješavanju ove problematike


„Mislim da dobrim dijelom mogu i govoriti u ime grupe Građana grada Ploča – korisnika vezova u lučici Mala Pošta – kao korisnik veza ako se ne varam jedini ili gotovo jedini ovdje prisutan. U potpunosti podržavam ovu odluku te iskreno smatram da je do nje trebalo doći i ranije.

Podsjetit ću vas da je trenutni Pravilnik o kategorizaciji Županijske lučke uprave na snazi od 2008. godine, a definiranje lučice Mala Pošta u luku 1. kategorije od strane ŽLU i slanje ugovora korisnicima vezova je razlog zašto o ovome i raspravljamo na Gradskom vijeću. Uvažavam i pozdravljam intenciju Županijske lučke uprave o uređenju same naplate korištenja, nitko od korisnika vezova ne „bježi“ od obaveza takvog tipa, tj. od uređenja postojećih odnosa naplate u svrhu ulaganja i održavanje vezova u lučici „Mala Pošta“, no smatram da je kategorizacija luke u luku prve kategorije potpuno promašena s obzirom na neispunjavanje uvjeta 1. kategorije (pristup vozilom za sve vezove, video nadzor, krmeni vez, pravo na „izvlacenje“ plovila iz mora jednom godisnje o trosku ŽLU) koje kategorizacija propisuje (te ujedno popraćena upitnim radnjama i ugovorima sumnjive legalnosti i integriteta koji su poslani korisnicima na potpis) te što je posebno važno, bez ikakvog definiranja ili prezentiranja plana ulaganja u budućnosti u samu lučicu Mala Pošta.

Grupa građana Ploča – korisnika vezova na ovom problemu radi već duže vrijeme te su iskoristili sve pravne i legalne mehanizme, a da Županijska lučka uprava nije pokazala razumijevanje za isti problem te ozbiljno pristupila radnjama moguće rekategorizacije lučice Mala Pošta“ – rekao je u svom izlaganju vijećnik Ostojić (SDP).

Gradonačelnik Krstičević se složio sa vijećnikom Ostojićem, istaknuvši koliko su dosadašnji kontakti sa ŽLU bili bez ikakvog rezultata te da je jedino ispravno nakon toliko vremena posegnuti za mehanizmom osnivanja lokalne ispostave ŽLU Ploče.

Za razliku od vijećnika vladajuće većine, oporba je predložila da se rasprava o ovoj točki odgodi te da se organizira tematska sjednica na istu temu sa prisutnim inicijatorima potpisivanja peticije, da se pozove netko iz ŽLU.

S obzirom da do sada nitko nije iz prozvane ŽLU poslao bilo kakav odgovor ni grupi građana potpisnika peticije, a ni predstavnicima Grada, kao i da se resorni ministar dva puta oglušio na pozive, vladajući su taj prijedlog odbili „jer je jedino moguće bez daljnjeg gubljenja vremena poduzeti korake. Vrijeme je da sami raspolažemo s onim što je zapravo „ispred kuce“ – mišljenje je vladajuće većine.

Gradonačelnik je u više navrata isticao da je bitno poslati jasnu političku poruku prema Županijskoj skupštini, te da je to produktivnije ako se zaključak donese jednoglasno, obzirom da je HDZ vladajuća stranka u Skupštini o kojoj ovisi hoće li se izglasati formiranje ŽLU Ploče.

Prilikom izglasavanja prijedologa Zaključka, svi vijećnici vladajuće većine su bili „za“ dok su vijećnici opozicije bili „protiv i suzdržani“.

Županijskoj skupštini Dubrovačko – neretvanske županije Gradsko vijeće uputilo je zahtjev za osnivanje Županijske lučke uprave Ploče, a nadležna Služba za opće poslove Grada Ploča zadužuje se da poduzme potrebne radnje za ostvarenje Zaključka.

„Osnivanjem Županijske lučke uprave Ploče bolje bi se odgovorilo stvarnim potrebama korisnika veza u Pločama“ – poruka je koju je izglasalo Gradsko vijeće.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime