Aktualno

Neočekivana smrt mladog čovjeka zabrinula talijanske liječnike

U Italiji su u zadnjih nekoliko dana zabilježene neočekivane smrti mlađih osoba koje su do zaraze koronavirusom bile potpuno zdrave bez ijedne kronične bolesti.

Rimska La Repubblica  tako danas iznosi slučaj Emanuela Renzija, 34-godišnjaka iz Lazija koji je bio jedan od upravitelja pozivnog centra Youtility.

On je preminuo od posljedica bolesti COVID-19, a nalazi obdukcije napravljene u Institutu „Lazzaro Spallanzani“ pokazuju da mladi čovjek nije imao ni jednu kroničnu bolest.


Pretpostavlja se, kako se Emanuele Renzi zarazio u Španjolskoj gdje je bio u Barceloni od 6. do 8. ožujka. Njegova klinička slika bila je iznimno teška, bolest se razvila u svom najagresivnijem obliku.

34-godišnjak je proveo šest dana u svom domu s vrućicom, nakon čega je, već  u ozbiljnom stanju, prevezen u bolnicu.

Tamo je dobio standardnu ​​terapiju: antivirusne lijekove i lijek za artritis koji, se u dosadašnjoj eksperimentalnoj terapiji pokazao učinkovitim u smanjivanju najtežih simptoma.

Smrt mladog čovjeka, kako pojašnjava Stefano Andreoni, virolog bolnice gdje se Emanuele liječio, definitivno spada među neočekivane.

Ne skrivajući gorčinu, virolog  je talijanskom listu potvrdio kako u literaturi postoje slučajevi umrlih od koronavirusa gdje obdukcija nije pronašla ni jednu kroničnu bolest.

– Mladić je, dakle, umro unatoč tome što je praktički prije zaraze koronavirusom pucao od zdravlja. I to je doista poražavajuće, zapravo nas baca u očaj! – komentirao je talijanski liječnik.

U međuvremenu se stvorila psihoza među Renzijevim kolegama, sindikat napada upravu da su sve doveli u rizik jer nisu obavijestili ostale radnike o bolesti kolege, a uprava odgovara kako su odmah sve dezinficirali te da su se poštovale mjere socijalne distance koje su propisale talijanske vlasti.

U srijedu je, također u Rimu umro mladi Rom, porijeklom iz Crne Gore. On je čak bio i godinu dana mlađi od Renzija.

Mladić je umro u Spallanzani, a još se čeka obdukcija koja će razjasniti uzroke smrti i ustanoviti je li imao još neku bolest.

Neočekivanih smrti mlađih ljudi bilo je i u SAD-u. Sanitarne vlasti okruga Los Angeles potvrdile su jučer da je među trima smrtnim slučajevima i jedna osoba mlađa od 18 godina koja je živjela u Lancasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije. To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od koronavirusa na američkom tlu.

Ne zna se točno koliko je preminula osoba imala godina ni kojeg je spola, gradonačelnik je govorio o “zdravoj mladoj osobi”.

Tijekom vikenda u Velikoj Britaniji također se dogodio najmlađi smrtni slučaj od pojave pandemije, a riječ je o 18-godišnjaku. Međutim on je za razliku od preminulog Talijana uz COVID-19 imao i kronične respiratorne probleme.