Aktualno

Nastavlja se projekt ozelenjavanja Ploča: 22 stabla česmina stižu na rivu

Sadnjom 22 česmine na pločanskoj rivi koja će se odviti u četvrtak i petak, nastavlja se sveobuhvatni, 400.000 eura vrijedan projekt ozelenjavanja i revitalizacije šest djelomično i potpuno zapuštenih zelenih zona u sklopu čega je već ozelenjena površina iza trgovine Višnja uz Ul. Vladimira Nazora. Radi se o ukupno 6000 sadnica i gotovo 5 kilometara sustava za navodnjavanje.


U svaku od 11 žardinjera iz kojih su prije nekoliko mjeseci uklonjene trule palme posadit će se po dva stabla česmina. Završeni su radovi na instalaciji sustava za navodnjavanje kojeg čine 88 komada statičkih pop-up rasprskivača koji su namijenjeni za zalijevanje travnjaka u žardinjerama te zalijevanje česmina. Prilikom sadnje česmina u postojeće tlo dodat će se odgovarajući supstrati koji poboljšavaju sastav tla (humus i gnojivo) te supstrati koji će omogućiti sadnici da lakše podnese stres i zastoj rasta prilikom presađivanja (biostimulatori).

Radove će izvoditi Komunalno, a proces sadnje nadgledat će stručni nadzor kako bi sve proteklo prema pravilima struke te sadnja bila optimalno provedena u cilju što zdravijih i bogatijih stabala. 

„Cilj ovih projekata poboljšanje je javnih zelenih prostora grada u strukturnom tj. morfološkom, društvenom i ekološkom smislu. Njima će se ostvariti novi identitet prostora, stvoriti mikroklimatski povoljni uvjeti te doprinijeti estetskom dojmu mikrolokacija.  Krajobraz  i njegove karakteristike utječu na stupanj ugodnosti življenja, a poznato je da se u neposrednoj blizini drveća temperatura zraka ljeti može smanjiti i do 5° C i zbog toga smo pri odabiru biljnih vrsta dali naglasak na sadnji autohtonih stabala široke krošnje“, istaknula je Vida Vladimir, agronomkinja i krajobrazna arhitektica koja je izradila projekt sadnje. 

„Generalno je sada cilj svih gradova i općina da se kroz strategije zelene infrastrukture sagleda poveznica grada s okolnim prostorom, da zelena infrastruktura bude produžetak, poveznica na postojeći prostor. Ono što grad Ploče dobro radi je da se svaki dio prostora sagledava detaljno i planski, a ne da se posade 3 stabla dok se pri tom nisu riješili dodatni sadržaji. Ono što smatram da je jako dobro je što je Grad Ploče kroz Mali Milosavac dobio okosnicu za buduće hortikulturne projekte. No, nije dovoljno da posadimo zelenilo nego moramo poraditi na svijesti građana, da budu svjesni važnosti zelenila, odabira biljnih vrsta, što manje potrošnje vode, važnosti novih tehnologija, štedljive javne rasvjete i smanjenja potrošnje energije.“

Ovaj projekt ozelenjavanja sufinanciran je 80% od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u sklopu provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Projekt podrazumijeva 6 zona, a sljedeća će biti park ispred gradskog poglavarstva te jedna manja površina koja se nalazi uz tržnicu u Pločama. Važno je spomenuti da je Grad Ploče kao jedan od rijetkih u RH u to vrijeme (prije 3 godine) izradio SECAP (akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka), za planiranje prilagodbe na klimatske promjene u jedinicama lokalne samouprave, a sada je dao izraditi Strategiju zelene urbane obnove koja je pri završetku.

Možda ti se sviđa

Burza
Aktualno Politika

ZSE objavila revidirane sastavnice indeksa i nova pravila

Redovna revizija dioničkog indeksa CROBEX rezultirala je izlaskom Luke Ploče (LKPC), Tiska (TISK), Viadukta (VDKT) i Vira (VIRO) iz indeksa,
Ploče
Aktualno Politika

Gradit će se novi ulazni kompleks Luke Ploče, u konzorciju i Viadukt

U Pločama je jučer potpisan ugovor o izgradnji ulaznog kompleksa Luke Ploče, vrijedan 85 milijuna kuna. Ugovor je u ime