Aktualno

Nakon 128 godina ukinuta željeznička linija Ploče-Sarajevo

S pločanskoga željezničkog kolodvora otišao je posljednji brzi vlak i od sada će do Metkovića i natrag prometovati – samo lokalni vlakovi. Ostvarile su se tako strepnje željezničara i prekinuta je tradicija duga desetljećima pa Ploče i Metković više nisu željeznicom povezani s BiH.

Kolodvor u Metkoviću izgubit će status graničnoga prijelaza, a iz toga grada se, nakon 128 godina, ne može željeznicom prema Mostaru i Sarajevu. Sada brzi vlak ide iz Zagreba preko Sarajeva i zaustavlja se u Čapljini. Teško je opisati ogorčenost željezničara što ne produžava do desetak kilometara udaljenoga Metkovića i još dvadesetak kilometara do Ploča.
– Nakon 128 godina prekida se promet vlakom iz Hrvatske u BiH, a Dubrovačko-neretvanska županija, inače najizoliranija, stavlja se u još veću izolaciju. U putničkom prijevozu stalno ističu da se ne mogu dogovoriti s BiH željeznicama, ali iz pouzdanih izvora znam da to nije istina i da problem nije u BiH strani. Ne stoji ni argument o nedostatku lokomotiva i vagona, neka nam vrate oduzete tri lokomotive i elektromotorni vlak, koji je tijekom Domovinskog rata preko Rijeke transportiran za Zagreb, gdje i danas vozi.

Nama su za putnički prijevoz poslali dizelski vlak, iako je pruga elektrificirana, a kako je riječ o staroj garnituri, u slučaju kvara putnike će voziti autobusima – rekao je Mario Cigić, povjerenik Sindikata strojovođa Hrvatske, istaknuvši kako ni broj prevezenih putnika nije najmanji na ovoj relaciji.


Dodatno ogorčenje izazvala je i činjenica da je Putnički prijevoz HŽ-a, kako smo neslužbeno doznali, u prednacrtu voznog reda prije oko mjesec dana predvidio oba vlaka (Ploče-Sarajevo i obratno) s ucrtanim trasama. Pretpostavka je da je to učinjeno kako bi se spriječio pritisak javnosti, koji je prošle godine spasio ovu liniju.

Ovaj put, međutim, linija je ugašena usprkos uređenim peronima i kolodvorima, te rekonstruiranoj pruzi od Ploča do Metkovića, koja omogućuje vožnju od 110 km/h. Čudno zvuči i podatak da je ova linija funkcionirala od Ploča do Žitomislića za cijelog Domovinskoga rata, a danas to ispada nemoguće. Kod željezničara je zbog svega prisutna bojazan od gubitka radnih mjesta, posebice djelatnika u Putničkom prijevozu, blagajnika i konduktera.

PIŠE I SNIMIO ANTE ŠUNJIĆ

slobodnadalmacija.hr