Aktualno

Načelnik Radibratović: Policijske postaje se ne ukidaju, ali će se smanjiti broj šefova

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, pilot-projekt novog ustroja i organizacije rada dijela južnohrvatskih policijskih postaja provodi se na području PU dubrovačko-neretvanske i krajnjeg juga Hrvatske u pet policijskih postaja, i to u postajama Ston, Gruda, Korčula, Lastovo i Ploče. Provedba projekta započeo je 1. veljače i trajat će do 30. lipnja ove godine, nakon čega će MUP RH, po obradi podataka i stečenih iskustava, odlučiti o definitivnom preustroju rada tzv. postaja treće kategorije.

Naglasio je to na prošlotjednoj konferenciji za novinare načelnik dubrovačke PU Tonći Radibratović, naglašavajući kako se navedenih pet policijskih postaja ne ukida, nego se pilot-projektom prelazi na novi sustav rada, rezultat kojeg će biti više policije na terenu, dok su glavni ciljevi projekta smanjenje broja šefova, odnosno rukovoditelja u odnosu na broj policajaca kao “neposrednih izvršitelja” policijskih poslova na terenu.

Cilj je projekta ustrojiti rad u postajama temeljem potreba jedinica lokalnih uprava u kojima postaje djeluju te smanjiti broj aktivnosti u policijskim postajama te ih tako učiniti učinkovitijim i isplativijim. Također, očekivani rezultat provedbe projekta su bolja i kvalitetnija usluga građanima, a postaje će za rad s građanima biti otvorene od 7 do 15 sati i time se neće mijenjati radno vrijeme upravnih poslova za građane.


Svi pozivi građana izvan radnog vremena automatski će se preusmjeravati iz postaja na Operativno-komunikacijski centar policije u PU gdje će građani dobiti sve potrebne informacije, a u slučaju nužnosti konkretnog policijskog postupka na terenu poziv će se preusmjeriti izravno na telefon voditelja terenskih operativnih grupa.

Na presici su uz načelnika PU Radibratovića nazočili i voditelj Službe policije Nikola Nalbani, voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković i voditelj Službe za granicu Srđan Kakarigji. Recimo i to kako je, govoreći o stanju sigurnosti tijekom 2013. godine, načelnik Radibratović zaključio:

– Stanje sigurnosti u prošloj godini na području PU dubrovačko-neretvanske ocijenjeno je vrlo povoljno, a Dubrovnik i cijela Dubrovačko-neretvanska županija i dalje slove kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija. U idućem razdoblju u radu policije posebna pozornost posvetit će se poboljšanju sigurnosti u cestovnom prometu kako bi broj smrtno stradalih i ozlijeđenih bio što manji, a nastavit će se rad na suzbijanju zlouporabe droga i svih oblika organiziranog kriminaliteta. Unatoč povoljnoj statistici kakvu će biti izuzetno teško ponoviti, nastavljamo borbu protiv svih oblika nasilja i pri tome veliki naglasak i dalje stavljamo na preventivu, i to u suradnji sa svim nadležnim institucijama, što se do sada pokazalo kao dobar način u suzbijanju svih oblika kažnjivih ponašanja – ustvrdio je načelnik Radibratović. (SD)