Aktualno

Na znanje i ravnanje 2.

Prije dva dana jedan dragi mladi čovjek napisao je na svom  Facebook profilu da sa obitelji seli – ne iz Ploča, nego iz Hrvatske. Nisam mogla vjerovati, kako će Neretvanin od stoljeća sedmog bez Neretve. Ali, uvjerio me: nema posla, nema ničega, nema izgleda za bilo što u budućnosti. Ali, jedna njegova rečenica dala mi je posebno misliti: dosta sam čeka…a i iskreno kad vidim sta mi se 100 m zračne linije od stana planira graditi…Diži sidro i pomalo:-)!

Danas su mi stvari postale malo jasnije, jer su me zvali neki građani i obavijestili kako su iz ureda gradonačelnika na mnoge adrese upućeni pozivi, potpisani od gradonačelnika i  predsjednika Gradskoga vijeća, koji to vijeće nije ni pitao za mišljenje. Poziv se odnosi na posjet termoelektrani Plomin. Ne znam tko je sve dobio poziv i na koji su način izabrani primatelji, ali sam, evo, i ja večeras u 17,30   došla do teksta, dobila ga e mailom od istog pošiljatelja.

Dakle, u pismu se poziva na posjet TE Plomin, na temelju  iskazane inicijative Ministarstva gospodarstva RH i Luke Ploče, Energija d.o.o. (o osnivanju te tvrtke pisala sam u ožujku o.g. NA ZNANJE I RAVNANJE) u  educiranju građana  o učinkovitoj uporabi energije, te razvojnim smjernicama u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Pozivaju se pošiljatelji  na pravo javnosti o informiranju, što je super, jer javnost doista konačno  treba znati da nam žele „uvaliti“ termoelektranu na ugljen takve jačine da ti mozak stane. Ali, ne samo  znati, ona se treba i pitati. A koliko se pita zorni je dokaz odnos prema građanskoj inicijativi  o trafostanici u središtu grada.


Ovo je ista takva briga, i sliči mi na utjehu osuđenika na smrt, da nije ta smrt ništa strašno. Odvedu sirotana tamo gdje su već neki  umoreni  ili udavljeni. I što tamo nađe? Ništa, onaj smaknuti je maknut, a oni koji su to učinili objašnjavat će sirotanu koliko je to dobar čin. Voditi janje vuku – to je za mene  taj čin odvođenja Pločana u Plomin. Mi zaštitari okoliša nemamo novca da vam platimo prijevoz, večeru i noćenje, da čujete što će vam reć ne državni službenici ili krupni kapitalisti, već  stanovnici Plomina. Ni njih nitko ništa ne pita, oni to čudovište već imaju i grčevito se bore da se odupru novoj TE. Hvala Bogu, postoje i neovisni stručnjaci koji nesebično pomažu nas u zaštiti okoliša svojim stručnim savjetima,a  za to što bi vam oni rekli – naravno da ćemo se pobrinuti da dođu u Ploče, pa birajte. Samo morate znati ako izaberete termoelektranu  te  „napredak i  zaposlenje“ oprostite se od Neretve kakva je sada. Oprostit ćete se od mnogo toga, ali, o tom potom!

Ana Musa