Aktualno

Na prodaju Luka Ploče

Hrvatska Vlada, na svojoj redovnoj sjednici u četvrtak, odabrat će 41 poduzeće čije dionice ima u svom porftelju i te će svoje vlasničke udjele dogodine ponuditi na prodaju. Prodaju će obavljati Vladin servis Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), osnovan u srpnju ove godine, koji je preuzeo dio poslova ukinute agencije AUDIO. S prvih 40-ak društava u većinskom ili djelomičnom državnom vlasništvu počinje realizacija plana da se “nestrateška” državna poduzeća privatiziraju do kraja u roku od dvije do tri godine, čime bi prestala potreba i za CERP-om.
Na popisu 41 tvrtke, čije će dionice iz državnog portfelja biti ponuđene na prodaju javnim prikupljanjem ponuda, izlaganjem na burzi ili drukčije, vrlo su različita poduzeća. Trinaest ih je iz područja odgovornosti Ministarstva gospodarstva, pet ih je pod kapom Ministarstva prometa, za 11 se skrbi Ministarstvo turizma, devet ih je pod paskom Ministarstva poljoprivrede, a po jedno iz područja obrane, graditeljstva i kulture.

U raspolaganju i upravljanju državnom imovinom ove su se godine dogodile mnoge krupne promjene. Prvi put u povijesti Sabor je usvojio službenu Strategiju, a donio je i novi Zakon o imovini u vlasništvu RH. Donesen je i niz uredbi koje su detaljnije uredile načine i kriterije darovanja i korištenja nekretnina te njihove procjene. Naposljetku, postavljeni su kriteriji i načini imenovanja članova uprava i nadzornih odbora u državnim društvima.

Hrvatska je odlučila koja su trgovačka društva i pravne osobe “od strateškog interesa” za RH, a ostale je gurnula u proces “čišćenja” državnog portfelja. Tako će se u sljedećoj godini na bubnju naći prva državna trgovačka, industrijska, prometna, turistička, poljoprivredna, projektantska i kulturnjačka poduzeća, a privatni investitori dobit će priliku da s njima nastave poslovati umjesto države. Poduzeća su vrlo različite visine kapitala (od 38 tisuća do 180 milijuna kuna), različitog položaja na tržištu i različite uspješnosti poslovanja. Za neke je jasno da su i ostala u državnom portfelju jer se poduzetnici za njih baš i nisu otimali, no ima i takvih čiju je transparentnu privatizaciju državna administracija iz raznih kalkulantskih namjera kočila.
Među društvima iz nadležnosti Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture ističe se dioničko društvo Luka Ploče. Njegov je nominalni kapital 169 milijuna kuna, ali kapital i rezerve su mu 346 milijuna, a bilanca veća od 400 milijuna kuna. Poduzeće je u prva tri kvartala zabilježilo gubitak od pet milijuna kuna, što nije puno, ali i njemu je vrijednost dionica na burzi u ovoj godini s razine od 550 kuna pala na 430 kuna. To poduzeće ipak ima stratešku poziciju i ulogu, Ploče služe kao ulazna luka za Bosnu i Hercegovinu, a u njima se pretovaruju i tereti za Italiju, tako da će oko 20 posto njegovih dionica u državnom vlasništvu vjerojatno lako naći kupca.


jutarnji.hr