Aktualno

Na Makarskoj rivijeri upola manje turista, Gradac na 45%

Koliko je korona kriza uzela maha u špici sezone u svim mjestima Makarske rivijere dovoljno govore statistički podaci koje su ustupile turističke zajednice od Brela do Gradca.

Naime, tijekom proteklog vikenda koji je trebao biti udaran, na cijeloj Rivijeri boravilo je 26.297 turista, dok su se lani u isto vrijeme od Brela do Gradca odmarale 52 tisuće.

Tako je u Makarskoj tijekom prošlog petka boravilo 6250 gostiju što je 44 posto od lanjskog broja u isto vrijeme, odnosno 14.100. U Tučepima je TZ evidentirala 3723 gostiju, dok ih je lani u ovo doba bilo 7268, a u Podgori ih je tijekom proteklog vikenda boravilo 2813, što je 52 posto za razliku od lani kada ih je odmaralo 5600.


Nadalje, TZ Gradac početkom prošlog vikenda evidentirala je 3700 gostiju, što je 45 posto od lani kada ih je u hotelima i privatnom smještaju na području cijele općine odmaralo 8500. U Baškoj Vodi ljetovalo je 6009 turista, dok ih je lani u isto doba bilo 11.330, i na koncu, u Brelima ih je proteklog vikenda bilo 3802, dok je lani u istom periodu u mjestu boravilo 5275 gostiju.

Obzirom na činjenicu da je broj gostiju u mjestima na Rivijeri za 50 posto manji nego lani u isto vrijeme, zanimalo nas je kakva je situacija u hotelima od Brela do Gradca, odnosno kolika je popunjenost hotela, jesu li smanjivali cijene noćenja i jesu li u cilju privlačenja gostiju, uvodili, primjerice, noćenje ili večeru gratis. Tako je u hotelu Park popunjenost 70 posto pa je proteklog vikenda boravilo 150 gostiju.

Prema riječima direktorice Marine Josipović, popunjenost je dobra, ali nije onakva kakva se očekivala.

– Istina, cijene noćenja smo kroz razne ponude i akcije smanjivali do 20 posto i takvih paketa nećemo imati kroz srpanj i kolovoz. Kod nas su svi auto gosti i riječ je o Šveđanima, Švicarcima, Austrijancima, Nijemcima, Česima, Poljacima i Hrvatima – kazuje nam Josipović.

U hotelu Osejava popunjenost je 50 posto, odnosno u hotelu boravi 60 do 70 gostiju i to iz Poljske, Mađarske, Njemačke i Brazila. Kako nam kazuju iz Osejave, cijene noćenja snižavali su i do 40 posto u raznim akcijama i paketima.

Slobodna Dalmacija